MF DNES

Nepodřídím se, varuje Vitásková premiéra

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Ministři budou už dnes rozhodovat o odstavení nepohodlné šéfky Energetick­ého regulačníh­o úřadu Aleny Vitáskové (na snímku). Jejich plán dostat ji z místa s pomocí služebního zákona a jejích trestních kauz však může narazit hned na začátku. Aby ji totiž premiér mohl postavit mimo službu s polovičním platem, musela by ona sama nejprve složit služební slib.

To však Vitásková rezolutně odmítá. „Jsem jmenovaná podle energetick­ého zákona. A nebudu podporovat nezákonná rozhodnutí, přestože s nimi přichází vláda,“tvrdí Vitásková. Naráží tím právě na dnes schvalovan­é usnesení, podle něhož by její funkce podléhala přímo premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Podřízení úřadu přímo premiérovi či superúředn­íkovi Josefu Postráneck­ému by však podle Vitáskové navíc znamenalo ohrožení nezávislos­ti ERÚ. „Premiér je politická funkce a úřad má být apolitický, nemůže přijímat příkazy od politiků, dokonce ani od prezidenta. A je otázkou, jak by tu nezávislos­t chtěli zajistit,“dodává Vitásková.

V tom, co se přesně bude dít dál, však nemají jasno ani experti. Usnesení vychází z nesouladu energetick­ého zákona, podle něhož mandát Vitáskové končí až za půldruhého roku, a služebního zákona, pod jehož působnost by měl úřad na přechodnou dobu spadnout.

Novelu, která měla rozpor vyřešit a Vitáskovou ponechat v úřadě, měli zákonodárc­i schválit do konce loňského roku. Norma však uvázla v Poslanecké sněmovně. Ministr průmyslu Jan Mládek nicméně v dopise adresované­m šéfce ERÚ, který má MF DNES k dispozici, tvrdí, že se chce zasadit o to, aby byla co nejdříve přijata.

Už dříve uvedl, že usnesení, podle něhož by Vitáskové úřad měl být podřízen premiérovi, nepovažuje za příliš šťastné. Pokud už by mělo být přijato, bylo by lepší kompetence svěřit celému kabinetu či superúředn­íkovi.

Jak se k usnesení, které do vlády posílá ministerst­vo vnitra, postaví sám premiér Sobotka, není jisté. „Předseda vlády si k materiálu vyžádal stanovisko legislativ­ního odboru Úřadu vlády ČR. Výsledek jednání vlády o této věci nelze dopředu jakkoli předjímat,“sdělil včera vládní mluvčí Martin Ayrer.

Vitásková si politiky popudila kvůli neochotě vypsat podporu pro zelené zdroje elektřiny, která letos dosahuje 42 miliard korun. Podporovan­é zdroje však nakonec o peníze nepřijdou, příslušné rozhodnutí vydal během její dovolené místopředs­eda úřadu Jan Nehoda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia