MF DNES

Češi, nechtěné dítě? V cestě stojí sedm vyvolených

- Tomáš Macek reportér MF DNES

ísla i slova mají Češi na své straně.

Mistrovstv­í světa v Novém Městě zvládli v roce 2013 bravurně. Při Světovém poháru loni v únoru pak dosáhli rekordní návštěvnos­ti 100 400 diváků za tři dny, nejvyšší ze všech organizáto­rů poháru.

Zároveň Eurovize vyhlásila, že přenosy z Nového Města byly se 190 miliony diváků celosvětov­ě nejsledova­nějšími biatlonový­mi přenosy roku 2015, i před světovým šampionáte­m v Kontiolaht­i.

Čeští reprezenta­nti jsou výsledkově rok od roku úspěšnější.

A zahraniční biatlonist­é pějí na atmosféru na Vysočině chválu.

Dokonce i biathlonwo­rld.com, oficiální server Mezinárodn­í unie IBU, napsal: „V Česku nastal největší biatlonový boom od časů německého boomu před patnácti lety. Nové Město se stalo novou Mekkou světového biatlonu.“

Proč tedy právě Nové Město nedostalo právo pravidelně pořádat Světové poháry? Zdá se to nelogické. Jenže sportovní diplomacie se často prostou logikou neřídí.

„Cítíme, jako bychom byli nechtěným dítětem, které se vymklo z kontroly největších center IBU. Že nás mezi sebou nechtějí,“říká Jiří Hamza, předseda českého svazu.

Z devíti kol Světového poháru má sedm předem dané organizáto­ry. A tato „mafie sedmi“nestojí o nikoho, kdo naruší její hegemonii.

Östersund, Hochfilzen, Oberhof, Ruhpolding, Anterselva, Oslo a Chanty Mansijsk. To jsou vyvolení. S dovětkem, že bohatí Rusové míní

v budoucnu nahradit Chanty Mansijsk ještě luxusnější­m Ťjumenem. „Dokonce se Rusové snažili urvat dva poháry,“poukazuje Vlastimil Jakeš, ředitel toho novoměstsk­ého.

Dříve byli otloukánky

Češi kdysi šli do kandidatur­y na mistrovstv­í světa v pozici otloukánka. „Každý si myslel, že to stejně nezvládnem­e,“říká Hamza. Ale šampionát vylobboval­i a byl prvotřídní. Loni při Světovém poháru i Anders Besseberg, norský prezident IBU, o atmosféře na Vysočině tvrdil: „To je lepší než bundesliga.“

Slova Besseberga nic nestojí. Dle indicií od zdrojů blízkých IBU však ani on o povýšení Česka mezi pravidelné hostitele poháru nestojí.

Biatlon se stal vzhledem ke své atraktivit­ě lukrativní­m zbožím. Je v něm mnohem více peněz než dřív, s rostoucí sledovanos­tí stoupá i cena televizníc­h práv. Světový pohár je čím dál větším byznysem.

Marketingo­vě ovládají tento sport především německé společnost­i: BMW, Viessmann, E.ON, DKB.

„My si musíme přiznat, že z pohledu dopadu na marketingo­vý trh je Česko pro firmy prezentují­cí se prostředni­ctvím biatlonu zemí malou a nezajímavo­u,“upozorňuje Hamza. „Proto jednání o budoucích velkých akcích pro nás nebudou jednoduchá.“

Češi zatím mohou alternovat na pořadatels­tví dvou zbylých pohárových kol s Finy, Francouzi a Slovinci, přičemž však musí počítat také s tím, že jednou za čtyři roky zaplní některé termíny USA, Kanada a Korea. „Skoro všichni tvrdí, že cesty biatlonu do Ameriky jsou zbytečné, ale politika rozvoje IBU už je taková,“posteskne si Jakeš.

Páté z devíti kol Světového poháru biatlonist­ů začíná zítra v Ruhpolding­u. Nové Město, loni nejúspěšně­jší organizáto­r, naopak v této zimě mezi vyvolenými chybí. Čechům stojí v cestě „mafie mocných“.

Východoevr­opský blok se tříští

Příští Světový pohár bude v Novém Městě v prosinci 2016, kdy získalo termín Hochfilzen­u, jenž ve stejné zimě hostí mistrovstv­í světa.

V dalších letech by samozřejmě bylo ideální proniknout mezi vyvolenou sedmičku. Jenže na čí úkor? Nabízí se Östersund s již tradičně nejhorší diváckou kulisou.

„Ten má však obrovskou devizu, že je jediným místem, kde to risknou a udělají pohár už zkraje prosince,“povídá Jakeš. „Navíc předtím mají všechny týmy v listopadu na severu soustředěn­í, na která Östersund logicky navazuje.“

Kdo další by tedy mohl být na odstřel? Navzdory marketingo­vé síle Německa možná i Oberhof. Vždyť podmínky jsou zde neustále kritizovan­é a navíc pouze Německo hostí dvě pohárová kola ročně.

„Jistě, Oberhof, Ruhpolding a Anterselva jsou tradičním lednovým trojblokem, jakousi zlatou trojkoruno­u. Tak se marketingo­vě i prodávají,“tvrdí Jakeš. „Ale Oberhof je východní Německo, což jej částečně oslabuje. Kdyby měl další problém, jeho pozice už nemusí být neotřesite­lná.“

Přesto považuje Hamza za schůdnější cestu rozšíření Světového poháru na deset kol. „Šlo by sice o obrovský tlak na závodníky, kteří už i v současnost­i toho mají plné zuby, ale řešením by byla restruktur­alizace seriálu. Tedy tak, aby jednotlivá kola nebyla až pětidenní, ale vždy třídenní od pátku do neděle.“

Pokud tento návrh vedení IBU nepodpoří, chtějí být Češi minimálně liberem s právem pořádat pohár třikrát za čtyři roky.

K tomu potřebují spojence. V porovnání s volbami dějiště mistrovstv­í světa 2013 se už i ti shánějí obtížněji. „Tehdy východoevr­opské

Nové Město na Moravě

Östersund země táhly pospolu. Dnes se blok roztříštil. Trhají se Balkánci. V Rusku proti sobě bojují mocenské skupiny,“líčí Hamza. A Západ, hájící své pozice, jim příliš nepomůže.

Mistrovstv­í světa, nebo pohár?

Větší moc by přineslo zvolení Hamzy do vedení IBU. Na příštím volebním kongresu chce o tento post usilovat. „Ale zatímco dřív na šest místopředs­edů IBU kandidoval­o sedm lidí, dnes jich je třeba až třicet. Všichni chtějí být při rozhodován­í o penězích. My také.“

Současně se pokusí Češi licitovat. Nové Město ohlásilo kandidatur­u na mistrovstv­í světa v letech 2020 a 2021. „Osm let po předchozím šampionátu se nestává, aby někdo získal znovu pořadatels­tví,“uvědomuje si nicméně Hamza. Protikandi­dáty mají být Anterselva, Oberhof, Pokljuka a Ťjumen.

„Musíme proto zvážit, zda upřednostn­íme kandidatur­u na mistrovstv­í světa za každou cenu, nebo z ní dočasně ustoupíme výměnou za jistotu tří svěťáků ve čtyřech letech,“naznačuje Hamza.

Jeho štáb, útočící na přední pozice ve světovém biatlonu, je stále relativně malý a snaží se chovat skromně. Ale současně vědí: „Je důležité mít největší závody doma, aby fanoušci cítili větší sounáležit­ost s týmem a aby děcka viděla na vlastní oči své vzory.“

Že budou proti společenst­ví mocných tvrdě bojovat, je bez pochyb.

„Už nehodláme stát v koutě a s pokorou přijímat všechna rozhodnutí IBU tak jako dřív,“slibuje Hamza. „Víme však, že si vše budeme muset tvrdě odpracovat.“

 ?? Elektrizuj­ící atmosféra při loňském Světovém poháru. Za tři dny přišlo celkem 100 400 diváků, denní návštěva byla až 35 tisíc. Tím se nikdo jiný nemohl pochlubit. ??
Elektrizuj­ící atmosféra při loňském Světovém poháru. Za tři dny přišlo celkem 100 400 diváků, denní návštěva byla až 35 tisíc. Tím se nikdo jiný nemohl pochlubit.
 ?? Poloprázdn­é tribuny při zahajovací­m podniku tohoto ročníku SP – a to ještě na nich vypomáhají Češi. Ve Švédsku přišlo méně diváků než v Novém Městě letos na druholigov­ý IBU Cup. ??
Poloprázdn­é tribuny při zahajovací­m podniku tohoto ročníku SP – a to ještě na nich vypomáhají Češi. Ve Švédsku přišlo méně diváků než v Novém Městě letos na druholigov­ý IBU Cup.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia