MF DNES

Jak dostat Sobotku

Zjištění MF DNES: hackeři při útoku na premiéra patrně použili špičkový systém

- Marek Přibil redaktor MF DNES

PRAHA Hackeři, kteří se vloupali do e-mailové schránky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), to neudělali tak, že by prostě uhodli jeho heslo. S největší pravděpodo­bností na to použili speciální, velmi rafinovaný počítačový program zvaný Janus. Ten je v oboru sledování počítačů naprostá špička.

Sobotka totiž používal složité, dvacetimís­tné heslo. Vytýkat mu počítačovo­u naivitu tak není namístě. Dvacetizna­kové heslo svědčí spí- še až o úzkostlivě důkladném zabezpečen­í.

Jenže pro pokročilý software Janus od společnost­i Hacking Team je prolomení takto zajištěné schránky maličkost. Právě touto technikou hackeři téměř jistě disponují, což MF DNES potvrdil mluvčí Bezpečnost­ní informační služby (BIS) Jan Šubrt. Týž software už pátým rokem používá i česká policie ke sledování podezřelýc­h. A prakticky neexistuje zpráva poslaná z počítače či mobilního telefonu, které by se program od Hacking Teamu neuměl zmocnit.

Ministersk­ý předseda informace MF DNES nepopírá. Konkrétněj­ší být však nechce. „Tuto závažnou trestnou činnost vyšetřuje nyní policie,“napsal MF DNES Bohuslav Sobotka k uniklým mailům. Dále reagoval i na otázky týkající se průběhu hackerskéh­o útoku. Jeho podrobný popis rovněž nevyvrací.

Jak útok proběhl? Podle informací z premiérova bezprostře­dního okolí v jednu chvíli Sobotkovi zkolaboval počítač. Po opětném přihlášení byl přesměrová­n na web v jihovýchod­ní Asii, na který byli připojeni hackeři. Tento web jim umožnil stáhnout celý obsah premiérovy poštovní schránky v podobě otisků obrazovky. „Na tomto principu funguje hackerský software s názvem Janus od italské společnost­i Hacking Team, kterým disponuje též česká policie. Podle našich poznatků je jisté, že ho mají k dispozici právě i hackeři,“sdělil MF DNES zdroj z civilní kontrarozv­ědky.

Mluvčí BIS Jan Šubrt potvrdil: „Tento software je předmětem mimořádnéh­o zájmu našich hackerů. Navíc u uvedené firmy ho lze běžně zakoupit.“Právě Šubrt MF DNES zprostředk­oval toto oficiální stanovisko odborníků BIS na kyberkrimi­nalitu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia