MF DNES

Palach a Toufar: zmizí památka?

- Vojtěch Janda redaktor MF DNES

PRAHA Jsou to zhruba dva roky, kdy designér Otakar Dušek nainstalov­al na oprýskané zdi někdejšího Borůvkova sanatoria v Praze podobizny faráře Josefa Toufara a studenta Jana Palacha. Učinil tak bez jakéhokoli povolení, protože chtěl upozornit na velkou ostudu.

Obě historické osobnosti zemřely právě v tomto domě, na kterém do té doby nebyla ani malá pamětní deska, která by je připomínal­a. „Udělal jsem věc, kterou jsem považoval za důležitou. I za cenu toho, že přijdu o práci. Jsem učitel a nemohu si dovolit dělat věci, které kolidují se zákonem,“říká dnes Otakar Dušek.

Designér, který je i autorem medaile k připomínce Palachova úmrtí, neměl svolení vlastníka budovy. Tím tehdy byl Hasičský záchranný sbor. Hasičům se však Duškův počin zamlouval, a proto jej nikdo nepopotaho­val. Jak dlouho však kresby Toufara a Palacha na neobydle- ném domě v centru Prahy vydrží, však nyní není vůbec jasné.

Hasiči loni dům prodali za 42 milionů korun firmě Reacabano. Ta dům před koncem roku přeprodala další společnost­i, ostravské United Corporatio­n. „Teď sháníme architekta, se kterým budeme spolupraco­vat. Ještě nevíme, jakému účelu bude budova sloužit,“řekl místopředs­eda představen­stva United Corporatio­n Radek Šnita.

Krátce po Duškově spontánní akci si někteří politici začali pohrávat s myšlenkou, že by v budově mohlo vzniknout například muzeum komunismu. „V jednom patře jsou operační sály, kde na vás pochmurná atmosféra doby doslova dýchne,“říká bývalá radní a současná pražská zastupitel­ka Eva Vorlíčková. „Měli jsme plán vyměnit budovu s hasiči za jinou, ale s volbami z tohoto všeho sešlo,“dodává.

Jak s domem a připomínko­u Toufara s Palachem naloží nový majitel? „Teď jsme ve fázi, že jsme to koupili, a řešíme, jak s tím naložíme. Možná to řeknu hloupě, ale neřešíme, jestli tam bude pamětní místo, nebo nebude. Tato otázka není na pořadu dne,“říká Šnita.

Dům, ve kterém

zemřely dvě výrazné oběti komunistic­kého

režimu, znovu změnil majitele.

S provizorní­m pietním místem prozatím nepočítá.

Promarněná příležitos­t

Praha tak možná promarnila svou šanci, když byla budova k mání. Dům by totiž mohl například v souvislost­i s blahořečen­ím faráře Josefa Toufara nabýt na významu. Začátkem prosince se Vatikán vyjádřil, že tomuto církevnímu procesu nestojí nic v cestě. Nyní pod záštitou královéhra­decké diecéze vzniká historická a teologická komise, která má velmi podrobně zkoumat Toufarův život a dílo. Poté Vatikán rozhodne, zda Toufara blahořečí, či ne.

Prohlášení za blahoslave­ného zjednoduše­né znamená, že se cír-

Nelegálně

„Teď jsme to koupili. Možná to řeknu hloupě, ale otázka, jestli tam bude pamětní místo, nebo nebude, není na pořadu dne.“Radek Šnita, zástupce majitele

kev zaručuje za to, že daná osoba je v nebi, a je proto možné ji prosit o přímluvu a prokazovat jí úctu. Vztaženo na Borůvkovo sanatorium, Praha tak prodejem do soukromých rukou ztratila možnost kontroly nad stavbou, kde taková osobnost zemřela.

„Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy dále nijak neovlivňuj­e využití budovy, je na soukromém vlastníkov­i, jak nemovitost využije,“uvedla k prodeji domu mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Eva Vorlíčková chce alespoň na některém z příštích jednání pražského zastupitel­stva vyvolat diskusi, zda by Praha neměla začít s novými vlastníky jednat o tom, jestli by v části domu nezřídili místo, které by přípomínal­o nespravedl­nosti komunistic­kého režimu. Zřejmě však nemá velkou šanci, aby se jejím nápadem kolegové v zastupitel­stvu vážně zabývali.

„Nechci předjímat, ale Praha teď řeší řadu klíčových problémů. Nejsem si jistý, jestli tato debata, pro kterou určitě jsem, mezi nimi nezapadne,“říká koaliční zastupitel za ANO Patrik Nacher.

O vzniku pietního místa v domě usiluje i Praha 2, v jejímž katastru někdejší Borůvkovo sanatorium stojí. Jak uvedla starostka městské části Jana Černochová (ODS), původní zájemci byli na význam budovy upozorňová­ni. Teď se chce sejít s předsedou představen­stva společnost­i United Corporatio­n, tedy druhým soukromým vlastníkem. „Věřím v jeho vstřícnost a v to, že se nám podaří na vzniku piety brzy a uspokojivě dohodnout,“dodala.

 ??  ??
 ?? Podobizny visí na budově bez povolení. Foto: T. Krist, MAFRA ??
Podobizny visí na budově bez povolení. Foto: T. Krist, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia