MF DNES

Boj o maturitu: poslanci jdou proti ministryni

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Studenti, kteří letos nastoupí do prvních ročníků středních škol, jsou v nejistotě. Od poslanců, kteří včera projednáva­li novelu školského zákona, zatím stále nedostali odpověď na to, zda budou mu- set maturovat z matematiky. Ve Sněmovně je v tuto chvíli sice návrh ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), podle kterého bude maturita z matematiky povinná jen na vybraných studijních oborech, ale...

Šanci projít má i radikálněj­ší návrh sociálněde­mokratické­ho poslance Josefa Novotného, aby z ma- tematiky maturovali až na budoucí herce a hudebníky všichni.

Novotný s ním neváhal vystoupit proti vlastní ministryni. „Třicet let se pohybuji ve školství a jsem přesvědčen, že nemáme dělat výjimky,“tvrdí odhodlaně. Valachová přiznává, že jí návrh stranickéh­o kolegy komplikuje plány. „Musím najít s panem poslancem nějakou středovou variantu,“věří.

Novotného záměr se totiž zamlouvá i opozičním ODS a TOP 09, které chtějí povinnou matematiku dlouhodobě. Valachová však namítá, že na to většina škol není připravena.

Matematika měla namále

Podle informací MF DNES však Valachová má co dělat, aby odrazila i opačné úvahy, podle nichž nemá být matematika – do doby, než se bude na školách učit jinak – povinná vůbec.

„Velmi váhám, jestli pro maturitu z matematiky zvednout ruku,“přiznává lidovecký místopředs­eda Jiří Mihola, který má v KDU-ČSL školství na starosti. Ještě začátkem tohoto týdne se přitom chystala navrhnout, aby povinná matematika z maturit vypadla zcela, i další koaliční poslankyně, Ivana Dobešová.

„Návrh jsem nakonec nepodala, dohodla jsem se s paní ministryní na kompromisu,“říká.

Dobešová se netají, že má ve věci osobní zájem. Je totiž ředitelkou Střední zemědělské školy v Benešo- vě, jíž by se povinná matematika podle původního návrhu Valachové měla týkat. „Obory s matematiko­u by se staly velmi nepopulárn­ími. Děti půjdou cestou nejmenšího odporu a budou si vybírat příbuzné obory, na nichž z matematiky maturovat nemusí,“je přesvědčen­a.

Politiky přitom tlačí čas. Pokud mají už letošní noví studenti z matematiky maturovat, měli by mít na školách po čtyři roky studií zaručen dostatek hodin. „U nás se teď učí matematika v součtu čtyř let deset hodin týdně, není tak jednoduché od září tohoto roku několik hodin přidat, aby studenti drželi krok s gymnazisty, kteří mají matematiky i dvakrát tolik,“popisuje Dobešová.

Počet hodin přitom není jediný problém, který musí Valachová řešit. „Zrovna tak bychom se měli bavit o tom, jak matematiku učit, aby pro studenty nebyla jen nuceným zlem,“vadí Miholovi.

A ani on neváhá pochlubit se svou školní zkušeností: maturoval na gymnáziu, kde měl prý hodin matematiky dostatek. „Spočítal jsem všechny úlohy, co po mně chtěli. Ale byl jsem rád, když jsem si mohl vybrat a z matematiky nematurova­t,“přiznává.

Poslanci se k debatám o nové podobě školského zákona vrátí začátkem příštího měsíce. Není tak vyloučeno, že se do té doby objeví ještě jiný návrh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia