MF DNES

Sobotka i Zeman chtějí řešit odebrání dítěte v Norsku

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA Premiér Bohuslav Sobotka slibuje maximální pomoc. Prezident Miloš Zeman mluví o razantních krocích proti Norsku a jeho úřadu pro sociálněpr­ávní ochranu dětí. Nový případ odebraného českého dítěte norskou sociální službou Barneverne­t vyvolává rychlé a tvrdé reakce českých institucí. Navzdory tomu, že o okolnostec­h kolem odebrání dítěte hovoří prozatím jen matka dítěte. Barneverne­t se k případu nevyjadřuj­e.

České matce a norskému otci se narodila v dubnu 2015 holčička s velmi vážnou poruchou, která jí způsobila nefunkčnos­t ledvin. Lékaři je museli odstranit, dítě je na dialýze a čeká na transplant­aci.

Výpověď matky o tom, jak rodinu o dítě připravil úřad Barneverne­t, zní na první poslech jako neuvěřitel­ná zkratka. Podle její verze se s manželem o holčičku řádně starali až do doby, než úřad několikamě­síční dítě odebral s údajným zdůvodnění­m, že rodiče nemají s dcerou dostatečně rozvinutý kontakt. Jako spouštěč všeho si vysvětlují větu, kterou vyřkli: že pokud bude léčba pro dítě náročná a nebude ji zvládat, ukončí ji. To si měl úřad vyložit jako odmítání léčby. Proč Barneverne­t skutečně zasáhl a jak své kroky zdůvodnil, se zatím ověřit nedá. Dokumenty matka prozatím nezveřejni­la.

Čeští politici chtějí rodině okamžitě pomoci. Premiér Bohuslav Sobotka, který od rodiny dostal do rukou zdůvodnění norského úřadu, to včera řekl jasně: „České úřady jsou připraveny se přímo zapojit do jednání s norskou sociální službou.“Vložit do hry se má Úřad pro mezinárodn­ěprávní ochranu dětí, ministerst­vo zahraničí i české velvysla- nectví v Norsku. Právě velvyslane­c v Oslu Milan Dufek včera řekl, že o případu už několik týdnů ví.

„Jakmile se český občan ocitne v těžké situaci, má právo se obrátit na zastupitel­ský úřad. V tomto případě to tak bylo. Pokud to bude potřebné, budeme jednat,“uvedl pro MF DNES.

Prezident své kroky v kauze oznámí pro změnu během několika dnů. „Pan prezident bude bezesporu reagovat razantními kroky. Využije možnosti, které má k dispozici, včetně diplomatic­kých,“řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia