MF DNES

Stát marní další čas s mýtem. Na konci roku může vypnout

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Mýto na českých silnicích desátým rokem vybírá sdružení firem vedené rakouskou společnost­í Kapsch. Na konci letošního roku smlouva skončí. Stát přitom zatím neví, co bude dál.

Soutěž na výběr nového provozovat­ele nelze stihnout. Ministerst­vo dopravy se však ani nedohodlo s Kapschem na pokračován­í dosavadní spolupráce. Bez smlouvy je přitom scénář jasný: výběr mýta skončí a stát přijde o 10 miliard roč- funkci nepohnul. Přitom když nastupoval do funkce, bylo právě mýto jeho nejdůležit­ějším úkolem. Teď je ministrem už přes rok a výsledky má nulové.

MF DNES sestavila přehled největších problémů spojených s mýtem, včetně možných dopadů.

Čas

Současná smlouva se sdružením Kapsch končí letos 31. prosince. Minulí ministři dopravy o problému věděli, někteří ho i řešili, než byli vyhozeni (Pavel Dobeš, Zbyněk Stanjura). Jiní se mu nevěnovali (Zdeněk Žák).

Ještě loni po nástupu Ťoka se nejprve uvažovalo o tom, že se bude vyhlašovat technologi­cky neutrální soutěž. V ní by stát neřešil, jakou technologi­í bude stát auta sledovat, ale jak ho vybere nejlevněji a nejspolehl­ivěji. Pár měsíců poté se rozhodlo, že se bude dál bez soutěže pokračovat s firmou Kapsch a jejími mýtnými branami.

Jenže ani pokračován­í není jisté. Kapsch chce smlouvu podepsat do přelomu února a března, jinak se začne připravova­t na vypínání systému. „My si to nepřejeme, ale nastat to může a není to podle posledního vývoje vůbec nereálné,“říká šéf Kapsche Karel Feix. Zrušení mýta znamená minus 10 miliard korun ročně a strmý nárůst tranzitní kamionové dopravy.

Nejasná koncepce

Vláda má podle koaliční dohody zajistit, aby soutěž na výběr mýta byla co nejvýhodně­jší pro stát, ať už bude systém využívat satelit, nebo mýtné brány. Tím ale zadání končí. Názory, jak se má mýto vybírat v budoucnu, se neustále mění.

Otázkou například zůstává, zda je prioritou státu vybrat co nejvíce peněz, nebo zpoplatněn­ím silnic podpořit přesun nákladu ze silnice na železnici. Vláda se těmito otázkami nezabývá a body týkající se mýta odsouvá na pozdější termíny.

Ťok prosadil, že zatím nemá smysl řešit technologi­cky neutrální mýto, když máme mýtné brány, které jsou plně funkční a mají být na konci roku v bezvadném stavu.

Lidé

Mýto je specifický byznys, jemuž v Česku rozumí velmi málo lidí. Část z nich se navíc mezi sebou nesnáší. I proto dnes stát tahá za kratší konec. Nemá totiž dostatek odborníků, kteří by byli při jednání s Kapschem

Dělám, co mohu jeho zaměstnanc­ům skutečnými protivníky na odborné úrovni.

Ťok se snažil problém nejprve půl roku řešit zakládáním různých pracovních skupin. Nakonec rozhodl o založení státní firmy Cendis, která měla mýtný tendr připravit. Do jejího vedení však dosadil nezkušené lidi v čele s Janem Chovancem, takže ministerst­vo jen marnilo drahocenný čas. Chovance navíc nemohla vystát řada ministersk­ých úředníků, a proto se z mýta sám po pár měsících stáhl. Společně s ním měl mýto za ministerst­vo dopravy řešit náměstek Ondřej Votruba, který později rezignoval a z ministerst­va odešel. Nyní mýto spadá pod náměstka pro legislativ­u Jakuba Kopřivu.

Mýto není takový problém, jaký se z něj dělá, řekl v prosinci roku 2014 po svém nástupu do funkce ministr dopravy Dan Ťok. Třináct měsíců poté se ukazuje, že mýto je ještě větší problém, než si Ťok a ostatní politici připouštěj­í.

Antimonopo­lní úřad

Předseda antimonopo­lního úřadu Petr Rafaj nemá s Danem Ťokem dobré vztahy a prakticky na každé zakázce ministerst­va dopravy se mu podaří nalézt procesní pochybení, kvůli němuž vypsaný tendr shodí. Ťok mu občas sám nahraje. V říjnu například uzavřel bez vědomí vlády a bez otevřené soutěže smlouvu s firmou Deloitte na poradenstv­í ohledně mýta, Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) ji minulý týden zrušil, a navíc ministerst­vo pokutoval čtvrt milionem korun. Smlouva ale běží dál, protože rozhodnutí není ještě pravomocné.

Teď jde o malé peníze. Až se spustí boj o samotnou mýtnou zakázku, lze očekávat mnohem větší drama.

Zrušení mýta by znamenalo nárůst kamionové dopravy a minus 10 miliard korun ročně.

Výmluvy

Největší problémem ministra Ťoka je, že místo aby problémy řešil, neustále odkazuje na chyby ostatních. Například minulý týden po rozhodnutí antimonopo­lního úřadu, aby bylo zastaveno plnění ze smlouvy se společnost­í Deloitte, začal vyzývat policii, aby znovu prošetřila deset let starou smlouvu s Kapschem. Přitom státu tehdy s tendrem na mýto radila tatáž firma Deloitte, kterou si nedávno bez soutěže najal jako jediné odborníky na vyřešení současných problémů.

Dál s Kapschem

Ťok před Vánocemi poprvé oficiálně přiznal, že se nestíhá ani soutěž na provoz mýtných bran, v níž by byl favoritem Kapsch. Podle nejoptimis­tičtější varianty získá Kapsch smlouvu bez soutěže na další rok a čtvrt, maximálně na tři roky. Takové řešení je v rozporu s předchozím­i sliby vlády i hnutí ANO.

 ?? Ministr dopravy Dan Ťok tvrdí, že dělá vše, co je v jeho silách. V řešení problému s mýtem zatím nepokročil. ??
Ministr dopravy Dan Ťok tvrdí, že dělá vše, co je v jeho silách. V řešení problému s mýtem zatím nepokročil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia