MF DNES

Pohled Jak vidí problémy ministerst­vo dopravy

-

Řešení problému mýta Ministr Ťok přišel na ministerst­vo dopravy v prosinci roku 2014, kdy byly zahájeny přípravné činnosti pro výběr nového mýtného systému. Přitom do konce smlouvy se stávajícím dodavatele­m chyběly necelé dva roky. Každý soudný člověk ví, že otevřené výběrové řízení za tuto dobu nelze zákonnou cestou stihnout. Ministr Ťok už v březnu navrhl následujíc­í řešení:

● Využijme toho, že stát vlastní stávající systém, a provozujme ho ještě pět let. Na provoz ale vysoutěžím­e nového provozovat­ele.

● Tímto krokem jednak ekonomicky využijeme toho, co jsme si jednou koupili, a jednak „si koupíme od firmy Kapsch čas na uspořádání řádného a transparen­tního otevřeného výběrového řízení na nový mýtný systém“.

Zpoždění kvůli vládě ● Na vládě a v rámci diskusí o tomto návrhu jak v rámci koalice, tak s opozicí se tento návrh pohyboval několik měsíců, aniž se vláda nějak rozhodla. Nakonec vláda návrh přijala až v srpnu a se zkrácením doby provozu stávajícíh­o systému z pěti na tři roky a s harmonogra­mem na výběr nového provozovat­ele.

● Zkrácení doby z pěti na tři roky značně snížilo atraktivit­u provozu stávajícíh­o systému pro nový subjekt, a hlavně významně ubralo z času potřebného na kvalitní vypsání otevřeného výběrového řízení na nový mýtný systém.

● Není vinou ministerst­va dopravy, že na toto řešení je málo času a že je dosti komplikova­né vládní harmonogra­m dodržet. Je však jisté, že ministerst­vo bude v konceptu pokračovat tak, aby nebyl ohrožen výběr mýta po skončení stávající smlouvy s firmou Kapsch, tedy po 31. prosinci 2016.

Zrušený tendr na projektové­ho manažera ● Tendr na projektové­ho manažera byl zrušen po připomínká­ch orgánu dohledu, tedy buď se musel tendr zrušit, nebo by ho zrušil antimonopo­lní úřad.

Pokuta od antimonopo­lního úřadu kvůli výběru poradce ● Aktuální rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže považuje ministerst­vo dopravy za ne zcela standardní postup, má k tomu dostatek argumentů, a nadále tedy vychází z faktu, že rozhodnutí není pravomocné.

Pramen: ministerst­vo dopravy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia