MF DNES

Finsko neví, co si počít s Ódinovými vojáky

-

HELSINKY Nosí černé bundy se symbolem středověký­ch vikinských válečníků a finskou vlajkou na zádech. A zatímco se finské úřady nedokážou rozhodnout, jak reagovat na hnutí patriotů (tak se sami nazývají), kteří patrolují v ulicích s tím, že chtějí zemi ochránit před imigranty, řady takzvaných Ódinových vojáků povážlivě rostou.

Hnutí pojmenovan­é po hlavním bohovi severského panteonu založila skupinka mladíků loni ve městě Kemi na severu země.

Nedaleko odtud je hraniční obec Tomio, která se pro imigranty stala vstupní branou směrem ze Švédska. Od té doby se běženci rozšířili do řady dalších měst.

Členové „patrol“tvrdí, že slouží národu svýma očima a ušima na místech, kde chybí policie, zavalená nyní nadbytkem práce. Podle Ódinových vojáků „islámští vetřelci“můžou za zvýšenou kriminalit­u v zemi. Na bundách nosí například

Migranty pohlídáme placky s nápisem Migranti nejsou vítáni! Nechybějí ani výzvy k ochraně „bílého Finska“.

Zatímco většina Finů podle průzkumů s existencí skupiny nesouhlasí, to, že výrazně roste počet jejích členů, naznačuje, že průzkumy nemusí zcela zobrazovat realitu.

Ódinovi vojáci tvrdí, že dnes mají své buňky už ve třiadvacet­i finských městech, policie připouští jejich činnost v pěti. Internetov­ou stránku hnutí si dosud oblíbilo přes 7 500 Finů.

Finsko má přitom na skandinávs­ké poměry jen velmi malou tradici přijímání uprchlíků. Migrační vlna však dorazila i tam a zrovna v době, kdy se země už přes tři roky „plácá“v hluboké ekonomické krizi, kvůli níž prudce klesly státní výdaje včetně různých podpor, typických pro skandinávs­ký sociální model. Za loňský rok dorazilo do země na 32 tisíc žadatelů o azyl, zatímco rok předtím pouze 3 600.

Finská vláda, v níž jsou i zástupci protiimigr­antské Strany Finů (dříve Praví Finové), dala najevo, že pro samozvané hlídky v zemi není místo. „Za pořádek je odpovědná policie,“řekl premiér Juha Sipilä, když reagoval na otázku týkající se obav z Ódinových vojáků.

Policie tak kategorick­á není – podle ní organizova­né hlídkování není trestným činem. „Pokud budou tyto hlídky pouze nahlašovat případné incidenty, mají právo tak činit,“prohlásil Eero Vanska, policejní šéfinspekt­or v Kemi, „rodišti“Ódinových vojáků. Muži v černých bundách tak dál i v nynějších třicetistu­pňových mrazech hlídkují v ulicích města.

Ódinovi vojáci.

— Tomáš Lébr

 ?? Členové hlídky ??
Členové hlídky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia