MF DNES

Němci integrují cizince přes telefon

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Může se stát nejlepším přítelem migrantů: bezplatná mobilní aplikace s názvem Ankommen („Přijít“) odpovídá na základní otázky, které cizinci přicházejí­cí do Německa mohou mít. Na co je potřeba dát si při azylovém řízení pozor? Jak začít hledat práci? Kdy musí dítě do školy? Jak je to se svobodou vyznání? Kam se dá zajít k lékaři?

„Průvodce pro první dny v Německu“má cizincům usnadnit základní orientaci. Má dvojí účel: podpořit jejich integraci a usnadnit úřadům práci s neustálým vysvětlová­ním základních pravidel.

Aplikace vznikla z iniciativy Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF), na její výrobě se podílel také Bavorský rozhlas a Goethe-Institut. „Doteď jsme měli všechno na papíře, ale devadesát procent uprchlíků používá smartphony,“vysvětlují důvody pro vznik aplika- ce zástupci BAMF. V rozvojovýc­h zemích, odkud velká část cizinců do Německa přichází, se telefony často prodávají podstatně levněji než v Evropě, k dostání jsou i velmi laciné verze menších výrobců.

Součástí aplikace je také multimediá­lní jazykový kurz pro úplné začá- tečníky, který vytvořil Goethe-Institut: „Znalost jazyka je základním předpoklad­em k účasti na veřejném životě,“říká Johannes Ebert, jeden z autorů. Aplikace zatím existuje v pěti jazykových verzích: v němčině, angličtině, francouzšt­ině, fársí a arabštině.

Aplikace Ankommen je zatím ke stažení pro operační systém Android. Verze pro iOS by měla být hotová za dva týdny. Všechny služby včetně kurzu němčiny fungují i bez připojení k internetu.

Kromě možností dalšího vzdělávání nebo nabídek práce aplikace také popisuje základní německé hodnoty a každodenní život. „Bylo to pro nás trochu divné, ale museli jsme nějak popsat hodnoty, na nichž německá společnost stojí, bez toho, abychom je diktovali shora,“říká koordináto­r Heinrich Alt.

Migranti by měli také pochopit, že každý má stejná práva, ale také stejné povinnosti. Po útocích v Kolíně ještě narychlo přibyly pasáže o rovnosti mužů a žen, v aplikaci se také budou zobrazovat aktuální změny azylového zákona.

90 procent migrantů má chytrý telefon, německá vláda proto spustila aplikaci s jazykovým kurzem a výklady azylového zákona.

 ?? Migranti si nabíjejí své mobily v uprchlické­m táboře v Calais. Foto: ČTK/AP ??
Migranti si nabíjejí své mobily v uprchlické­m táboře v Calais. Foto: ČTK/AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia