MF DNES

Útok mířil na Indonésii, baštu tolerantní­ho islámu

- Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES v Indonésii

JAKARTA Indonéskou Jakartou včera otřásla série teroristic­kých útoků, k níž se přihlásili radikálové z Islámského státu.

Naplnily se tak obavy indonéskýc­h bezpečnost­ních složek z možné teroristic­ké akce poté, co jejich agenti zachytili zprávy z řad radikálníc­h islamistů, že se v indonéské metropoli chystá „koncert“.

Mezi mrakodrapy a v obřích klimatizov­aných nákupních centrech Jakarty vás rozhodně nenapadne, že by se Indonésie měla stát dalším políčkem na šachovnici světového džihádu a budoucím Islámským státem jihovýchod­ní Asie. A to přesto, že islám je v Indonésii přece jen viditelněj­ší, než když jsem do této země poprvé před dvaadvacet­i lety přijel.

Přibylo šátků i projevů vnější zbožnosti. Uměřeněji se oblékají i některé dívky, které vyznávaly západní módu. Nedaleko našeho domu na předměstí Jakarty občas potkávám i dříve nevídané postavy zahalené od hlavy až k patě. A pak takto oděná žena složí nákup do svého auta a suverénně usedne k volantu a vy víte, že se tahle dvěstěpade­sátimilion­ová země stále ještě nepřevráti­la vzhůru nohama.

Islám spíše umírněný

Indonésie je zemí nadanou přírodním bohatstvím, ale radikálním­u islámu tady rýže moc nekvete. Porovnejte dvě čísla: 700 a 50 milionů. První z nich je odhad, a to zřejmě ještě nadsazený, počtu Indonésanů, kteří se vydali bojovat do Sýrie. Druhé z nich je členská základna Nahdlatul Ulama, největší islámské organizace v Indonésii, která si klade za cíl šířit poselství tolerantní­ho islámu.

K jejímu odsouzení Islámského státu se připojily všechny hlavní islámské organizace v zemi. Když jsem nedávno přijel na střední Jávu ke svatyni Candi Cetho, hinduistic­kému chrámu z patnáctého století, vítal mne tam nápis „Odmítáme ISIS“. Po-

Oběti

Zraněný dobné transparen­ty visí i na jiných místech. Neznamená to absolutní porážku radikální ideologie, také v Jakartě můžete narazit na islámské školy, kde vám budou přesvědčiv­ě tvrdit, že Islámský stát jedná zcela v souladu se samotnou podstatou islámu, jenže lidé na ulicích vám řeknou, že k tomu, abyste byl dobrý muslim, nemusíte useknout hlavu každému, kdo nebude chtít slepě kráčet ve vašich stopách.

Na taktice se ostatně neshodnou ani sami radikálové. Organizace Sharia4Ind­onesia se rozpadla v doktrinářs­kých diskusích a k oslovení širší veřejnosti jí nepomohlo ani tvrzení, že za přírodní katastrofy nedávné doby může to, že se země, s výjimkou provincie Aceh, neřídí islámským právem.

Asi největší šance se pro radikály otevírala v chaotickýc­h letech po pádu prezidenta Suharta v roce 1998. Tehdy jsem ve městech potkával postavy s nášivkami Laskar Jihad a výbuch na ostrově Bali zabil víc než dvě stovky lidí. Od té doby Indonésie pokročila, někdy vrávoravě, ale přece jen vpřed. Oproti státům ohrožovaný­m náboženský­m extremisme­m zde nevládne represivní diktatura, která by naháněla mládež do řad islamistů, vlády se nestřídají převraty, ale volbami, stabilizov­aná ekonomika brání sociálnímu výbuchu a svoboda projevu nechává prostor pro projevován­í názorů bez použití násilí.

A tak je možné, že zatímco jsme soustředil­i pozornost na Blízký východ, ten opravdový zápas o duši islámského světa se možná odehrává v Indonésii, v zemi s největším počtem muslimů na světě, která by se mohla stát modelovým příkladem umírněné víry a která se nenechá vykolejit, ani když ji teroristé dokážou na chvíli bolestivě zasáhnout.

Pár hodin po včerejším výbuchu už byla indonéská metropole zase ucpaná dopravními zácpami tak jako každý jiný den. Prodejci se vrátili ke svým stánečkům a teroristům poslali obyvatelé Jakarty na sociálních sítích vzkaz: Kami tidak takut – My se nebojíme.

 ?? Lidé odnášejí policistu, který byl v indonéské Jakartě zraněn při výbuchu nastražené bomby. ??
Lidé odnášejí policistu, který byl v indonéské Jakartě zraněn při výbuchu nastražené bomby.
 ?? Mrtvá těla leží na ulici v Jakartě, zatímco policisté se ukrývají za stojícím autem. Foto: Reuters ??
Mrtvá těla leží na ulici v Jakartě, zatímco policisté se ukrývají za stojícím autem. Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia