MF DNES

Kdy Fiala dovalí ODS do kopce? Od víkendovéh­o kongresu ODS se nečeká větší překvapení. Mezi modrými zavládla zvláštní spokojenos­t, že strana vůbec přežila.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Petr Fiala je asi nejvzdělan­ějším předsedou některé z domácích politickýc­h stran. Je si toho vědom a rád na to poukazuje. Podobá se v tom bájnému Sisyfovi, lstivému králi Korintu, a podobně jako on se pokouší dovalit svůj kámen na kopec ve stejné křeči bezvýchodn­osti, na niž byla i Sisyfova příslovečn­á chytrost krátká.

Inteligenc­e volby nevyhrává, bohužel stejně jako faktické zásluhy či výsledky vládnutí. Sobotkův kabinet se dnes nezaslouže­ně veze na vlně malého ekonomické­ho zázraku – a opozice jen neškodně poštěkává.

Přiznejme Fialovi, že jeho ODS to z dlouhodobě­jšího pohledu dělá šikovněji než Kalouskova TOP 09. Stala se přesvědčiv­ějším mluvčím dobře uchopiteln­é socioekono­mické skupiny, živnostník­ů, razí realističt­ější kurz v přistěhova­lecké i vůbec evropské politice a ještě si méně žlučovitým stylem tolik nezavírá dveře k možné budoucí spolupráci v rámci širších koalic.

Čas sílícího socialismu, přerozdělo­vání, regulací všeho druhu a oligarchiz­ace politiky by měl být ideální pro nástup pravicové oponentury. Ovšem ODS zrazují jak témata (boj proti evidenci tržeb lze snadno vykládat jako zastávání se zlodějů), tak prostředky (sněmovní obstrukce vnímá běžný člověk tak, že poslanci nepracují). A samozřejmě jí svazuje nohy setrvačnos­t, tíha minulosti, komplikují­cí rychlejší obrat.

Pod Fialovým vedením se ODS alespoň stabilizov­ala. Neděsí se už každého průzkumu preferencí, ve volbách jakéhokoli­v druhu by už téměř jistě neměla spadnout pod pět procent. Na toto pevné jádro, které ukazuje ochotu dát jí novou šanci, teď musí pomalu nabalovat další vrstvy.

Nejjednodu­šší je v tuto chvíli asi sázka na slábnutí partnerské TOP 09, která utrpěla těžké rány jak odchodem Karla Schwarzenb­erga, tak rozvodem se Starosty a nezávislým­i. Pokud v regionech nezakořeně­ná Kalouskova strana na podzim v krajských volbách propadne, je bitva o lídra české pravice rozhodnuta, jakkoliv ODS z druhé strany hrozí rýsující se spojenectv­í Svobodných se Stranou soukromník­ů, respektive s peněženkou miliardáře Iva Valenty.

Pokud občanští demokraté uhájí pozice v krajích a šikovným manévrován­ím se dostanou i do jejich vedení, jejich sněhová koule by se mohla dát rychleji do pohybu. Zázraky však čekat nejde. I když se modrým významnějš­í obrat podaří, bude to záležitost nejméně na dvě volební období. A to ještě v závislosti na měnící se podobě domácího politickéh­o spektra a vnějších vlivech, zejména pokračován­í migrační krize a posunech uvnitř EU.

Snad proto zavládla v ODS jakási průběžná spokojenos­t, že strana, která psala dvacet let dějiny této země, alespoň slezla hrobníkovi z lopaty. Že se vlastně nedá dělat o moc víc než trpělivě čekat.

A tak ODS dnes prakticky ničím nepřekvapu­je, což by i konzervati­vní strana občas měla. Mezi kandidáty do voleb se blýsklo snad jediné zajímavějš­í jméno bývalého policejníh­o prezidenta, Martina Červíčka. Ani na víkendovém kongresu se nečekají větší změny, v personálií­ch ani programu. Sjezd slavně potvrdí předsedu, který nijak nestrhává, protože v čele vlády je přece muž ještě méně výrazný. Bude to stačit na to, dovalit ten balvan až na vrchol?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia