MF DNES

„Kafemlejne­k“obnažil pokřivené pozadí české vědy

- Marek Přibil redaktor MF DNES

Je-li měřítkem důležitost­i problému fakt, nakolik se dotýká společnost­i, bez nadsázky jde o jeden z významnějš­ích skandálů třetího milénia. Míněna je kauza s takřečeným­i predátorsk­ými „vědeckými“časopisy, která má neblahý dopad na českou vědu, jelikož obnažuje její pokřivenos­t.

O co jde? Na rozdíl od běžných časopisů, které lze koupit v trafikách, by měli vědci v rámci bádání publikovat v odborných periodikác­h. Zde jejich práce projdou recenzním řízením od jim rovných kolegů. To je garancí kvality.

Jenže ukázalo se, že raketovým tempem přibývá periodik podvodných, byť s tváří vědeckou, kde recenzní řízení bývají smyšlená. Založena byla v Nigérii či jižní Asii a lákají k uveřejňová­ní textů nejen nezkušené české vědce, ale i ostřílené matadory a akademiky s potřebou vykázat rychle publikační činnost. Pro časopisy je to zlatý důl, protože za zveřejnění textů inkasují od vědců poplatky.

Problém s kvazi vědeckými periodiky, jež si vědci k vykazování publikační činnosti zvykli nadužívat, se týká pětaosmdes­áti procent českých vysokých škol; Akademie věd vykázala dle aktuálních odhadů dvanáct procent obskurních výstupů!

Byznys jako hrom pro Asijce, jenž je nesporným vyústěním zvráceného přístupu, z nějž vychází podstata financován­í české vědy: za chrlení článků dostanete body, jež jsou stěžejním faktorem při rozdělován­í peněz z eráru. Systém nese název „kafemlejne­k“a shrnout ho lze slovy: čím víc článků, tím větší balík peněz na činnost toho či onoho vědeckého pracoviště.

O zachování zjednodušu­jícího a vědu deformujíc­ího „kafemlejnk­u“rozhodla vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace v éře premiéra Mirka Topolánka. Nelpěla na kvalitě vědeckých výstupů, zajímala ji toliko políčka nekonečnýc­h excelových tabulek o publikovan­ých článcích. Kontrola kvality ze strany státu selhala naprosto.

Smutná aféra predátorsk­ých časopisů může být však nakonec prospěšná. To v případě, vyvolá-li urychlenou změnu financován­í české vědy, potažmo vysokého školství, a to též podle prokazatel­ných výstupů, užitečnost­i či potřebnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia