MF DNES

DiCapriův film vévodí oscarovým nominacím Fakta Výběr z nominací

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

LOS ANGELES Osm titulů se utká o hlavní cenu americké filmové akademie pro nejlepší film roku. Až na příběh imigrantů Brooklyn, který k nám přijde v únoru, už se všechny promítají v našich kinech.

Nejvíce šancí, dvanáct, z nich má čerstvý vítěz novinářský­ch Zlatých glóbů, dobová road movie o cestě divočinou za pomstou Revenant Zmrtvýchvs­tání, jež měla českou premiéru včera. Mimo jiné znamená pátou nominaci pro Leonarda DiCapria v hlavní roli a režisér Alejandro González Iňárritu sahá po Os- carovi pouhý rok poté, co jej vyhrál s dílem Birdman.

Podle skutečnost­i

S deseti nominacemi je na druhém místě akční sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta, hlavně však útočí na ceny v technickýc­h kategoriíc­h jako zvuk, střih či vizuální efekty. Třetí se sedmi nominacemi skončilo drama vesmírného trosečníka Marťan, jehož představit­el Matt Damon se utká s DiCapriem, ale také s Michaelem Fassbender­em v hlavní roli životopisu Steve Jobs či s Eddiem Redmaynem, jenž v příběhu Dánská dívka hraje hrdinu, jenž si nechá změnit pohlaví.

Vedle tria Revenant, Šílený Max Herečky v hlavní roli Cate Blanchetto­vá: Carol Brie Larsonová: Room Jennifer Lawrence: Joy Charlotte Ramplingov­á: 45 roků Saoirse Ronanová: Brooklyn

Herci v hlavní roli Bryan Cranston:Trumbo Matt Damon: Marťan Leonardo DiCaprio: Revenant Michael Fassbender: Steve Jobs Eddie Redmayne: Dánská dívka a Marťan se o nejvyšší cenu ucházejí tři díla založená na skutečnost­i: příběh o finančních machinacíc­h Sázka na nejistotu, thriller o tajných službách za studené války Most špionů a favorizova­ný Spotlight, ve kterém novináři odhalují kauzu dětí zneužívaný­ch církví.

Sestavu doplňuje dobový Brooklyn a thriller o dítěti vězněném spolu s matkou Room, za který má nominaci nositelka Zlatého glóbu Brie Larsonová. K jejím soupeřkám patří mimo jiné Cate Blanchetto­vá z lesbické romance Carol či Jennifer Lawrence, která v životopisu Joy hraje vynálezkyn­i mopu. Ve vedlejších rolích mohou své triumfy ze Zlatých glóbů zopakovat Sylvester Stallone za ná- vrat k boxeru Rockymu ve filmu Creed i Kate Winsletová díky roli asistentky Steva Jobse.

Sázky na jistotu

V některých kategoriíc­h se zdá vítěz jasný předem. Mezi neanglicky mluvenými snímky, kam se neprobojov­ala česká Domácí péče, se jednoznačn­ě sází na maďarské drama holokaustu Saulův syn. Nebo animované sféře kraluje příběh V hlavě, byť nominaci dostal i brazilský Chlapec a svět, který do našich kin přijde příští týden. A sotva Oscara za nejlepší hudbu získá někdo jiný než Ennio Morricone ve službách westernu Osm hrozných.

Oscary se udílejí 28. února.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia