MF DNES

Štěkání, vrčení. Spor o jméno psa se dostane až před soud

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Bude se štěkat, vrčet, někdy trochu kňučet, slintat, aportovat. A dokonce i panáčkovat. Od nové hry pražského Divadla Kampa s výmluvným názvem Štěkání, která má premiéru dnes večer, se to vlastně dá asi trochu čekat. Vedle psa však půjde především o partnerské vztahy, jak naznačuje představit­elka jedné ze dvou rolí Agáta Dušková.

Absurdní zápletka

„Napsal to kolega herec a zároveň civilním povoláním advokát Karel Kryl. Hra vypráví o partnerské­m vztahu, který se metaforick­y odráží v soudním prostředí,“popisuje Dušková kus, který pro Kampu režíruje Natálie Císařovská.

Pódiovým protějškem bude Duškové právě autor hry. „U soudu se zabývá partnerský­mi spory, takže už poznal spoustu absurdních situací,“popisuje Dušková, kde čerpal Kryl inspiraci. Vztahový spor se přitom točí kolem zdánlivé banality. Muž a žena se nemohou shodnout na jménu psa. „Je to absurdní zápletka,“přiznává herečka. Ona i Kryl si přitom vedle svých úloh zkusí i zvířecí roli. „Každý do ní vkládá svou vlastní představu,“popisuje a trochu tím snad i vysvětluje výčet psích činností z úvodu, který je k nalezení v oficiální zprávě.

„Všichni tři včetně režisérky do Štěkání promítáme vlastní zkušenosti ze vztahů,“vrací se Dušková k vážnému tématu. „Neřekla bych, že řešíme nějaké naše vlastní konkrétní problémy, ale narážíme na věci, které ve vztahu vyvstávají – boj o moc, manipulace a tak dále...,“vypočítává.

Základním stavebním prvkem scény bude postel. „Což neznamená, že by se vše točilo kolem postelovýc­h scén. Je to postel jako dějiště všeho. Proměňuje se v lavičku či vězení,“popisuje Dušková, která je dcerou herců Jaroslava a Jitky Duškových a dále působí především v Divadle Cylindr, kde vedle hraní i dramatizuj­e a režíruje. „Tady se však uchyluji do pozice herečky,“dodává Dušková.

Dějištěm naší hry je postel, proměňuje se v lavičku či vězení. Agáta Dušková herečka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia