MF DNES

Vršovická radnice zůstává bez starosty

-

VRŠOVICE Další městská část zůstává bez starosty. Radní Prahy 10 před včerejší zastupitel­stvo předstoupi­li již v omezeném počtu. Je to důsledek rozhodnutí čtyř jejich kolegů z ANO, včetně bývalé starostky Radmily Kleslové, kteří v úterý rezignoval­i na své funkce. Za pád koalice mohou podle Kleslové zelení. Nebyli prý schopni dostát svým závazkům kvůli chybějícím­u hlasu Jany Komrskové, která jejich klub opustila.

O novém vedení městské části se včera ještě nehlasoval­o. Podle jed- noho ze zastupitel­ů je to příliš brzy, na vyjednáván­í o nové radě nebyl zatím čas. A v tomto duchu probíhalo celé včerejší zastupitel­stvo Prahy 10. Předsedové klubů chvíli po začátku opustili jednací síň, aby se poradili o navrženém programu. Vyškrtali z něj všechny kontroverz­ní body včetně investic – třeba rekonstruk­ci poliklinik­y Plaňanská.

Rada Prahy 10 má nyní jen pět členů. Stále je to ale nadpolovič­ní většina jejího původního počtu, která je nutná pro přijímání rozhodnutí. Právě z toho důvodu ve vedení zů- stala Dagmar Lešenarová (ANO). „Nechtěli jsme radnici paralyzova­t,“vysvětluje tento krok Kleslová. Jediná obtíž spočívá v tom, že radní teď musí usnesení přijímat jednomysln­ě.

Zastupitel­é se shodují, že při jednání o budoucí koalici jsou dveře otevřené pro všechny varianty. „Jsme na začátku nové cesty, na bodě nula,“řekl Vladimír Novák (ČSSD). Hnutí ANO by si přálo, aby byla nová koalice většinová. „Budeme jednat se všemi stranami, se kterými najdeme programový průse- čík,“uvedla Kleslová. Nabízí se tak i možná koalice ANO, TOP 09 a ČSSD. Partnerstv­í prvních dvou jmenovanýc­h stran by přitom bylo v Praze novinkou. „Taková spolupráce je z programové­ho i lidského hlediska možná,“dodal Novák. TOP 09 se včera pokusila odvolat i zbytek radních, opoziční partneři je ale nepodpořil­i. „Koalice je možná se všemi demokratic­kými stranami, tedy vyjma KSČM,“řekl Radek Lojda (TOP 09). Spolupráci s ANO prý potvrdit nemůže.

ler

— Jakub Hel-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia