MF DNES

Nejvíce nehod je na Klárově, rizikový je Anděl i Žižkov

-

PRAHA Policie včera bilancoval­a vývoj dopravních nehod v Praze. Nejenže se jejich počet v hlavním městě zvýšil, ale přibylo také usmrcených. Z nich bylo nejvíce chodců. Podle policie si lidé stále nezvykli na to, že před tramvají nemají přednost.

Patrný je také neustálý nárůst počtu dopravních nehod, a to už od roku 2011. V loňském roce jich policie řešila 21 462. Jde o dva tisíce případů více než předloni. Z tohoto počtu bylo 452 řidičů pod vlivem alkoholu. V průměru měli naměřeno dvě promile.

Na silnicích se také začíná rozmáhat zvyk z místa nehody ujet. Podle vrchního komisaře dopravní policie Jana Straky se tak v minulém roce stalo v 3 685 případech.

„Většinou jde o nehody s hmotnou škodou, například tedy o nehody na parkoviští­ch obchodních center a podobně,“řekl Straka.

Podle něj by ve vážných případech měli svědci bezprostře­dně po nehodě zavolat na linku 158, aby policista zkusil místo nehody zaznamenat na kameru a případně dohledat řidiče, který z místa ujel.

Nejvíce nehod v Praze zavinili řidiči osobních automobilů, náklaďáků a autobusů. Více než stovka nehod byla zapříčiněn­a cyklisty. „Počet nehod zaviněných cyklisty nám ale již dva roky klesá,“řekl Straka. Téměř tři stovky nehod pak zavinili chodci, a dvě nehody se dokonce týkaly koní.

Množství karambolů je také ovlivněno hustotou dopravy, která Prahu zahlcuje. Podle informací náměstka ředitele pražské policie Zdeňka Bezoušky po pražských silnicích jezdí přes milion aut. „Dnes dokonce vychází na jednoho obyvatele hlavního města jeden vůz,“doplnil.

Počet usmrcených stoupl

Společně s nehodami vzrostl minulý rok také počet usmrcených, kterých bylo 25. To je o pět více než předloni.

Z těchto obětí bylo 15 chodců, šest řidičů, dva spolujezdc­i a dva řidiči motocyklů. Z celého loňského roku byl nejtragičt­ější měsíc červenec s pěti usmrcenými.

Podle analýzy nelze určit nejrizikov­ější místo v Praze, ale mezi místa s častými kolizemi automobilů s chodci patří například úsek od ulice Koněvova k ulici Olšanská. Dále v Plzeňské ulici u pěší zóny Anděl, kde často dochází právě ke střetu tramvaje s chodcem. V rámci centra města pak obecně nejvíce k nehodám dochází na křižovatce na Klárově v Praze 1.

„Podle zákona má sice tramvaj přednost, ale plno chodců si to stále nemyslí. Vzhledem k váze tramvaje je její brzdná dráha delší, není proto v moci řidiče na situaci reagovat s předstihem,“míní Zdeněk Bezouška. Proto chce policie v letošním roce více spolupraco­vat s pražským dopravním podnikem. Výstupem této spolupráce mají být informační tabule, které na toto nebezpečí budou upozorňova­t.

U některých tragických nehod byly mezi zraněnými také děti, konkrétně ve 108 případech. Šlo většinou o lehká poranění.

Šefhauser

— Roman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia