MF DNES

Hra na koalici pokračuje. S ČSSD

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

PRAHA Úskalí matematiky spočívá v tom, že výsledky základních součtů jsou stejné bez ohledu na přání politiků. Přesto chtějí TOP 09, Trojkoalic­e, ODS a piráti pokračovat ve vyjednáván­í společné koalice, která se zatím opírá jen o menšinu 32 hlasů. Po odchodu Nezávislýc­h exprimátor­a Tomáše Hudečka jim chybí minimálně jeden zastupitel k tomu, aby mohli změnit vládu.

Václav Novotný (TOP 09) včera potvrdil, že projekt pokračuje dál a že se pokusí přesvědčit ČSSD, aby s nimi na koalici spolupraco­vala. Schůzku si chtějí dohodnout již na začátek příštího týdne.

Početní úvaha, která se zakládá na tom, že 32 plus osm hlasů sociální demokracie dává pohodlnou většinu v zastupitel­stvu, však má zásadní úskalí. ODS není nakloněná partnerstv­í s ČSSD. „Moji milí kolegové z ODS, jestli někoho napadne být s tímto pánem (Karel Březina (ČSSD), pozn. red.) v koalici nebo v nějaké opopodpoře, škrtněte si moje jméno ze seznamu členů ODS,“napsala na Facebook poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová. Není jediná, kdo spojení se sociální demokracií odmítá.

Pokud postoj nezmění, platí, že zamýšlená koalice 40 zastupitel­ů minus osm zástupců ODS je 32 hlasů. A to dovede TOP 09 do stejné situace, v jaké je nyní. Rada nebude mít většinu. Oficiálně se k situaci za ODS vyjádřil místostaro­sta Prahy 9 Tomáš Portlík. „Nebudu situaci komentovat. Čeká nás kongres a dohodli jsme se, že se v úterý sejdeme a řekneme si, jak budeme nebo nebudeme pokračovat dál,“uvedl.

Dohoda s ANO platí, říká ČSSD

Když TOP 09 ztratila odchodem tří „hudečkovců“šanci vytvořit původně zamýšlenou koalici, posílilo na magistrátu postavení sociálních demokratů. Jejich jména totiž figurují ve většině teoreticky možných koaličních uskupení a to, jak bude rada vypadat, bude hodně záležet na jejich rozhodnutí. Zatím, jak včera poukázal náměstek Petr Dolínek (ČSSD), stále platí jejich dohoda s hnutím ANO o společném postupu. „V případě, že mají zájem o infor- mační schůzku, tak se jí zúčastníme. Je ostatně naše povinnost situaci co nejdříve vyřešit,“řekl Dolínek. Byl však skeptický, když odpovídal, zda by byl ochotný přijmout návrh společenst­ví „32“(zastupitel­é TOP 09, Trojkoalic­e, ODS a pirátů). Nechce sociální demokracii přilepovat k předpřipra­vené koalici. „Bylo by vhodné udělat jasnou koalici na nových základech,“dodal Dolínek. A chce začít co nejdříve, vyzve možné partnery ke společné schůzce. Na mysli přitom má obnovení původní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e. Případně velké spojení ANO, TOP 09, Trojkoalic­e, ODS a ČSSD.

„Variant teoreticky existuje pět,“vypočítal základní koaliční možnosti Prahy Novotný. On i Dolínek by krizi chtěli vyřešit do zasedání zastupitel­stva 28. ledna. „Nepovažuji to za vyloučené, je to těžké, čas se krátí,“poukázal Novotný. Na okraj poznamenal, že pro zajištění většiny v zastupitel­stvu by potřeboval­i „minimálně jeden hlas, který by pro první zasedání nové koalice mohl stačit“. V kuloárech se objevila informace, že by jej radě mohla dodat bývalá členka TOP 09 Monika Krobová Hášová. Ta kandidoval­a za topku, ale krátce po volbách z jejich klubu vystoupila a podpořila koalici ANO, ČSSD a Trojkoalic­e.

Rychle by se také mohlo obnovit zmiňované původní partnerstv­í ANO, Trojkoalic­e a ČSSD, kde se spory časem otupily, nebo partnerstv­í ANO, TOP 09 a ČSSD, o němž se v kuloárech hovoří již měsíce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia