MF DNES

Místo Stalina Národní galerie?

-

LETNÁ Vedení pražského magistrátu se drží myšlenky vybudovat novou budovu pro sbírku moderního umění Národní galerie. Stála by na místě někdejšího Stalinova památníku na Letné. Jasno, zda taková stavba skutečně vyroste, má být do léta.

„Získat povolení pro stavbu by neměl být problém,“uvedla primátorka Adriana Krnáčová v rozhovoru pro iDNES.cz.

S myšlenkou vzniku úplně nových výstavních prostor přišel ředitel Národní galerie Jiří Fajt. Mluví o něm od nástupu do své funkce, tedy asi rok a půl.

Právě lokalita Letné by podle něj byla pro tento účel vhodná. Do nové galerie moderního umění neboli Centra pro současné umění by Národní galerie v budoucnu mohla soustředit programové aktivity směřované na podporu nejmladší vizuální kultury po roce 1989 s možností podpory i další umělecké tvorby (divadla, filmu či hudby). Primátorka je myšlence více než nakloněna.

Krnáčová: Byla by to nová dominanta hlavního města

„V zahraničí je naprosto samozřejmé, že tyto stavby bývají jednou z hlavních architekto­nických dominant města, a já doufám, že pražské Muzeum moderního umění nebude jiné. Obvykle za těmito projekty stojí světoznámí architekti a i my vypíšeme mezinárodn­í soutěž tak, aby podmínky byly pro všechny stejné,“uvedla primátorka.

Podle ní by s vydáním stavebního povolení neměly být problémy a stavba by mohla začít do dvou až tří let.

„Praha zažívá jakési architekto­nické vakuum. Poslední významné stavby jsou Tančící dům a Zlatý Anděl od Jeana Nouvela. Praze chybí nová budova světového formátu,“zdůrazňuje.

Myšlenka už má ale své odpůrce. Například známý historik architektu­ry Zdeněk Lukeš tvrdí, že v chráněném parku Letenských sadů by se mělo stavět jen velmi omezeně. „Na místě Stalina by mohla být vyhlídková kavárna a třeba komorní galerie, třeba jako je Serpentine Gallery v Hyde Parku v Londýně. Pokud by se tam stavělo něco velkého, znamenalo by to devastaci parku a hlavně by se musel vyřešit příjezd a parking aut plus zásobování, což je zde neřešiteln­ý úkol,“tvrdí Lukeš. A kolik by nová stavba mohla stát? Podle Adriany Krnáčové je sice předčasné hovořit o nákladech, nicméně uvedla, že by se mohly pohybovat okolo miliardy korun.

— Martina Vyroubalov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia