MF DNES

Opravte Libeňský most, volají městští architekti

-

PRAHA Libeňský most v Praze není podle magistrátn­ího Institutu plánování a rozvoje v tak špatném stavu, aby se musel rovnou strhnout, a je ještě možné ho opravit. Institut se tak vymezil proti studii z Českého vysokého učení technickéh­o a chce citlivou rekonstruk­ci stavby.

Odborníci z technické univerzity v posudku zveřejněné­m v pondělí píší, že most je v kritickém stavu a nejjednodu­šší i nejlepší by bylo ho strhnout a na původních pilířích postavit zcela novou konstrukci.

„Stavíme se za variantu citlivé rekonstruk­ce a obnovení původního architekto­nického tvarosloví. I kdyby se tato varianta doopravdy ukázala jako nákladnějš­í. Janákův most tvoří neprávem opomíjenou architekto­nickou hodnotu, jejíž zachová- ní za vyšší náklady a delší čas rozhodně stojí,“tvrdí ředitel Institutu plánování a rozvoje Petr Hlaváček.

Podle odborníků z ČVUT by však rekonstruk­ce byla riziková, a hlavně nákladnějš­í kvůli kratší životnosti mostu.

Tyto výsledky studie ovšem považuje institut za nešťastné. Raději by most na určitou dobu uzavřel a postupně jej opravil. Tramvaje by přes řeku pak mohly jezdit po provizorní konstrukci. „Je to lepší než bez řádného rozmyslu most nenávratně zničit,“vysvětluje Hlaváček.

Dodal, že jak lze vyčíst z expertní zprávy, Kloknerův ústav se variantou rekonstruk­ce prakticky nezabýval. „Stavíme se za ‚čisté‘ řešení. Stavět přibližnou repliku nebo jen využít původní pilíře nám připadá nedůstojné,“dodal ředitel. (rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia