MF DNES

Na Alšově nábřeží stojí Palach s matkou. Už nastálo

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Zítřejší výročí upálení Jana Palacha si Praha připomene odhalením unikátního sousoší Johna Hejduka.

STARÉ MĚSTO Bylo mu teprve dvacet let, když se student Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach rozhodl k činu, kterým se zapsal do českoslove­nských dějin. Ve čtvrtek 16. ledna roku 1969 se zapálil před kašnou Národního muzea v horní části Václavskéh­o náměstí. Poté se rozeběhl směrem k Washington­ově ulici. Po pár metrech padl k zemi. Měsíc poté udělal po Palachově vzoru totéž student Jan Zajíc.

Již šestnáct let chodí Pražané kolem Národního muzea přes kovový kříž vsazený do dvou kruhových mohyl, který má připomenou­t tyto protesty proti sovětské okupaci. A již zítra, přesně 47 let po Palachově tragickém činu, odhalí primátorka Adriana Krnáčová na Alšově nábřeží další pomník – sousoší Dům syna a Dům matky od amerického architekta a sochaře Johna Hejduka.

„S přípravami začala Praha již v minulém volebním období. Jsem ráda, že po dlouhé době umístíme do veřejného prostoru města dvě sochy s tak zásadní symbolikou pro naši historii,“říká primátorka hlavního města.

Pomník, který budou Pražané potkávat nedaleko Filozofick­é fakulty, se skládá ze dvou soch. Dům syna, který má světlou barvu a stojí blíže k Vltavě, má znázorňova­t samotného Jana Palacha. Dům matky je tmavší, jakoby zrezlý a odkazuje k Palachově zoufalé matce.

Matka a syn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia