MF DNES

Fakta Pietní akt k výročí Jana Palacha

-

Inspirací Johnovi Hejdukovi byla báseň amerického básníka Davida Shapira s názvem Pohřeb Jana Palacha. Ten sám zítra na slavnostní odhalování v 15 hodin odpoledne dorazí a báseň přečte. Její slova jsou už nyní zaznamenán­a na pamětní desce vedle sousoší, a to jak v českém, tak v anglickém jazyce.

Ve skutečnost­i jde již o třetí ztvárnění Hejdukova díla. To první vytvořili koncem osmdesátýc­h let minulého století studenti Georgia Institute of Technology v Atlantě a umístili je do haly institutu.

Druhá realizace stála od roku 1991 ve Stájovém dvoře Pražského hradu v podobě dřevěných plastik. V ● Další akce se již tradičně v sobotu uskuteční přímo na náměstí Jana Palacha v 17 hodin. ● U místního pomníku promluví děkanka Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy Mirjam Friedová, předseda Akademické­ho senátu Jan Čermák, prorektor Martin Kovář a předseda Studentské rady Jiří Feryna. ● Svíčky budou pro zájemce k dispozici u členů Studentské rady. Pražané si ale mohou donést i své vlastní. roce 2000 ji Hrad odstranil kvůli špatnému stavu. A až koncem loňského roku nechala rada hlavního města sochy nastálo nainstalov­at na Alšovo nábřeží. Poté se pracovalo na osvětlení sousoší.

Dům matky také musel ještě projít povrchovou úpravou, která mu dala patinu. Ta časem ještě ztmavne a více zrezne.

Už dnes se na instalaci chce přijít podívat teoretička a historička moderního umění Marie Klimešová.

„Je to velmi kvalitní dílo, které Prahu určitě obohatí. Doufám, že odstartuje začátek nové éry, kdy v metropoli budou přibývat důležitá, zajímavá a inspirativ­ní díla, o kte- rých je třeba přemýšlet,“přeje si Klimešová a dodává, že pokud je socha jen dekorativn­í, nemá podle ní smysl. „Je třeba, aby byla adresnější. A to se v tomto případě určitě podařilo,“míní docentka filozofick­é fakulty. Podobného názoru je i ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy architekt Petr Hlaváček. Podle něj se navíc jedná o nejvýznamn­ější ztvárnění uměleckého díla nadnárodní­ho významu ve veřejném prostoru města. O tom, jak pomník vznikal a kdo je jeho autorem, vypráví dokumentač­ní výstava, která bude až do konce ledna k vidění v budově filozofick­é fakulty.

 ?? Zítra bude ve tři hodiny odpoledne oficiálně představen pomník amerického umělce Johna Hejduka veřejnosti. Praha návrh získala už v roce 1991, na zhotovení ve veřejném prostoru čekal 25 let. ??
Zítra bude ve tři hodiny odpoledne oficiálně představen pomník amerického umělce Johna Hejduka veřejnosti. Praha návrh získala už v roce 1991, na zhotovení ve veřejném prostoru čekal 25 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia