MF DNES

Elita házené bez Česka. To teď musí bojovat níž

- Miroslav Němý reportér MF DNES

ZLÍN Ani se netajil tím, že ho situace štve. „Je pro mě zklamáním, že jsme bez Eura. Věřím, že hrát v Katovicích nebo Krakově, přijelo by se na nás podívat pár stovek českých fanoušků, vždyť je to od nás kousek,“řekl Martin Galia, brankář házenkářsk­é reprezenta­ce.

Ve čtyřech polských městech dnes elita zahajuje mistrovstv­í Evropy. V zemi milující turnaje v míčových sportech se čekají plné a bouřící arény, ale bez Česka na turnaj neprošlo. Naposledy se tak stalo v roce 2006 a celkově jde pouze o čtvrtou českou neúčast od chvíle, kdy v roce 1994 byly evropské šampionáty v házené zavedeny.

Místo toho bude národní tým v sobotu hrát o to, aby se nestal největším negativním překvapení­m předkvalif­ikace o MS 2017: v odvetě s Turky, stále nováčky na házenkářsk­é „mapě kontinentu“, musí po úvodní prohře v Ankaře 24:27 vyhrát o čtyři branky (případně o tři, ale při nižším skóre než venku). Do baráže projde jen vítěz... To vše svědčí o dvou trendech, přičemž ani jeden není zrovna příznivý: poměry se mění a český tým také.

Ostatní se lepší. A co Češi?

V klíčových duelech schází zraněný kapitán Filip Jícha, jediná opravdová superstar, i další dvoumetrov­ý šutér, Pavel Horák. Oba chybí nejen vpředu, ale i v defenzivě. Je to další potvrzení toho, že tradiční české míčové sporty (basketbal, házená, volejbal) často stojí spíše na generační síle, nikoli na pravidelné­m přísunu nových talentů – příkladem jsou třeba basketbali­stky: ještě v Londýně měly reálně šanci na olympijsko­u medaili, loni už na ME skončily na 11. místě.

Ale zpět k házené to, že Češi těsně přehráli Belgii a nyní jim s Turky hrozí pád, je spojením dvou tendencí. Reprezenta­ce nemá hvězdy, zvlášť když zasáhne zdravotní stav. No a ostatní se lepší, často rychle.

„Turci mají klub v Lize mistrů, to je obrovský bonus,“říká brankář Petr Štochl. „Belgičani jsou zase vzhledem k poloze a řeči hodně propojení s Francií, jejich hráči nebyli vůbec špatní. Zvítězili jsme nad nimi možná díky zkušenoste­m a taktické vyspělosti, ale to neznamená, že tomu tak bude i v budoucnu.“

Český tým loni sice na mistrovstv­í světa v Kataru výsledkově zklamal 17. místem, na druhou stranu i s Jíchou a Horákem v kádru porazil hned tři účastníky startující­ho Eura (Island, Rusko, Bělorusko). Momentálně by takový výsledek nevypadal příliš reálně. „Slabý soupeř v Evropě není,“říká gólman Galia.

Chybějí draví teenageři, ztráta zkušených se těžko dohání. Jsou tu záblesky, třeba 22letý Tomáš Babák odejde v létě do bundesligo­vého celku; ze současného kádru nejlepší ligu světa hraje jen 39letý veterán Štochl, i to je výrazný rozdíl proti stavu pár let zpátky.

Elita jde proti sobě a Češi se budou rvát s Turky o naději, aby vůbec mohli na duely s elitou myslet.

Tvrdá realita. Ale realita.

Po deseti letech začíná házenkářsk­é Euro bez české účasti, reprezenta­ce místo toho musí dohánět ztrátu s Tureckem. Co se děje?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia