MF DNES

Neudělal ani jeden shyb, teď zničil Floridu čtyřmi góly

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

CALGARY Na fyzických testech před draftem 2014 neudělal jediný shyb, přesto si ho tehdy Calgary vybralo ze čtvrté pozice. Tak velký hokejový talent má útočník Sam Bennett.

Dost jasně se o něm v noci na čtvrtek přesvědčil­a Jágrova Florida, které dokázal tenhle devatenáct­iletý mladík nasázet čtyři góly. Stal se teprve druhým nováčkem v NHL za posledních 16 let, kterému se to povedlo. Tím prvním byl Tomáš Hertl. V Calgary to dřív nedokázal nikdo.

Bennett je výjimečný talent, o kterém se před dvěma lety hovořilo jako o potenciáln­í jedničce draftu, přesto před ním šikovný Kanaďan sklidil na fyzických testech posměch kvůli malé síle. Jenže ta v hokeji není rozhodujíc­í.

„Když vidíte kluka, který je na ledě naprosto výborný, ale neudělá shyb, je to nakonec pozitivní. Má totiž obrovský potenciál zlepšovat se silově. Pak si řeknete: Jak ten kluk bude vypadat, až se patnáctkrá­t přitáhne? A jdete po něm,“vypráví hlavní evropský skaut St. Louis Jan Vopat.

Výjimečný talent

Bennett má skvělé hokejové myšlení, ale je především výtečně technicky vybavený. Prostě dravec, který se nebojí jít do kličky i proti přesile. Přesně takhle ztrapnil Floridu.

Během první třetiny jí nasázel hattrick, čímž se přiřadil ke klubovým legendám, jako jsou Joe Nieuwendyk, Brett Hull nebo Jarome Iginla. Právě on takový kousek předvedl naposledy před 13 lety...

„To je dost dobrý. Nevěděl jsem to a je to pro mě velká pocta,“vykládal Bennett. „Tohle mi pomůže se sebevědomí­m. Věřil jsem si od začátku, ale teď jsem udělal další krok správným směrem.“

Šikovného centra loni přibrzdilo zranění ramene. Když se uzdravil, rozehrával se na farmě, kde v 11 duelech nasbíral 24 bodů. Calgary si ho stáhlo na poslední zápas základní části, v němž si hned připsal asistenci. Tím si vysloužil šanci iv play-off, a hrál výborně. Ze třetí lajny dokázal v 10 zápasech jako zelenáč vstřelit ve vypjatých bitvách tři góly. Potvrdil jedinečný potenciál.

Pravda, než zničil Floridu, čekal na gól dlouhých 18 zápasů, herně však rozhodně nezklamal. Možná potřeboval právě takový večer. „Je srandovní, jak mi všechno vycházelo,“culil se po utkání a na hlavě měl přitom hasičskou helmu, týmový symbol úspěchu.

„Občas máte pocit, že některé šance musí skončit gólem, ale nevyjde to. Teď jsem měl i štěstí. Je skvělý pocit být odměněný.“

No, štěstí... Spíš to působilo jako opravdový um. Když ve 13. minutě prokličkov­al útočným pásmem a blafákem vyškolil brankáře Luonga, na náhodu to nevypadalo. Stejně jako když poté šikovně sebral puk na „lopatu“a zblízka zamířil nad rameno klečícího gólmana. „Umí zvládat tlak, což je předpoklad, abyste byl skvělým hokejistou v NHL,“tvrdí jeho spoluhráč Jonas Hiller.

 ?? Sam Bennett dal Floridě čtyři góly. ??
Sam Bennett dal Floridě čtyři góly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia