MF DNES

Sílící sen o křišťálové­m glóbu

- Tomáš Macek reportér MF DNES

RUHPOLDING Po čisté ležce lopotně přeskočí ledovou plotnu na trati. Na stojce potom mine druhou ránu. „Dva centimetry dole na šest hodin,“hlásí kouč Zdeněk Vítek.

Žádnou další chybu už Gabriela Soukalová ve vytrvalost­ním závodě v Ruhpolding­u neudělá. Běžecky je silná a v cíli čeká. Stačí to na stupně vítězů? Ano! Je třetí, o 0,9 vteřiny před Němkou Hildebrand­ovou. Pošesté za zimu kráčí na stupně. Podvanácté v řadě je v Top 10. Světový pohár se zítra překulí do své druhé poloviny a ona vede o 45 bodů. Sen o velkém křišťálové­m glóbu, zprvu jen mlhavý a odmítaný, nabírá konkrétněj­ší obrysy.

„Lhala bych, kdybych řekla, že o něm nesním. Ale jsem i realistka. Holky kolem mě jsou tak silné. Roli bude hrát také zdraví a štěstí.“

Je to, jako byste v poločase fotbalovéh­o zápasu vedli o gól. „Máte mač dobře rozehraný, ale netušíte, co se přihodí ve druhé půli a jak se vaši protivníci rozehrají,“povídá kouč Zdeněk Vítek.

Takže psst, bavme se zatím o glóbu jen velmi opatrně.

„Být normálním fanouškem, už o něm debatovat budu,“říká šéftrenér Ondřej Rybář. „Ale znáte mě, jsem spíš skeptik. A jsem u všeho dění hodně blízko. Vím, jak malin-

Za cílem ko stačí a sen se rozplyne. Přijde nemoc, nemůžete jet sprint, tím pádem ani stíhačku, a je to v háji.“

Vzpomínky mu okamžitě zalétnou do Anterselvy 2014. Nezaviněná závada na zbrani tehdy připravila Soukalovou o body ze dvou závodů i o žluté číslo.

Letošní průběh poháru vytřídil šest kandidátek velkého glóbu. Soukalová, Dorinová, Hildebrand­ová, Dahlmeiero­vá, Mäkäräinen­ová, Wiererová. „Z nich stále může vyhrát kdokoliv. Každá má své lepší i horší stránky,“připomíná Vítek.

Marie Dorinová-Habertová před sezonou tvrdila, že kombinace mateřských a závodních povinností jí nejspíš znemožní o glóbus bojovat. Zato teď Francouzka tvrdí: „Jsem hladová po dalších vítězstvíc­h.“Jen jednou chyběla v Top 10.

Pak je tu Franziska Hildebrand­ová. „Střílet uměla vždy. Přes léto zapracoval­a i na běhu,“říká kouč Gerald Hönig. Raketou na trati je její 22letá kolegyně Laura Dahlmeiero­vá, už čtyřikrát vítězná a německými médii pasovaná do role budoucí Magdaleny Neunerové. „Ani nevím, co bych teď ještě mohla zlepšit,“libovala si o víkendu.

Není neomylná, včera minula dva- krát. Na Soukalovou nyní ztrácí 114 bodů, ale pozor: kvůli nemoci Němka vynechala 1. kolo v Östersundu. Až se v závěru zimy budou dle pravidel škrtat dva nejhorší výsledky, nepřijde o žádné body. Naopak Soukalová by za své dva dosud nejhorší závody odepisoval­a 70 bodů.

Zezadu mohou zaútočit Kaisa Mäkäräinen­ová a Dorothea Wiererová, aneb běžecký expres a rychlo-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia