MF DNES

Jandač, šéf pro další časy

- Robert Sára, Michael Bereň hokejoví reportéři MF DNES

Až do včerejška o tom kouč Vladimír Vůjtek otevřeně nemluvil. Až teď v telefonick­ém rozhovoru pro MF DNES přiznal, že už loni v červnu, když narychlo u hokejové reprezenta­ce přebíral vedení po Vladimíru Růžičkovi, podezřelém z korupce, měl jasno, že to z jeho strany bude jen sezonní záležitost.

„Byl jsem rozhodnutý skončit. A na tom se nic nezměnilo. Lákalo mě zkusit si to u české reprezenta­ce, když jsem tu šanci předtím nedostal. Chtěl jsem ji využít, ale už mám věk a chci si odpočinout,“uvedl včera 68letý kouč.

I proto Tomáš Král, šéf svazu, pár posledních dnů hledal nástupce, který po květnovém šampionátu v Moskvě převezme jeho funkci. Vlastně to ale nebylo žádné složité pátraní, spíš předem očekávaný scénář. Oslovil Josefa Jandače, jednoho z Vůjtkových asistentů, kterému navíc po sezoně končí u Sparty kontrakt. A když od něj slyšel ano, navrhl včera jeho jméno výkonnému výboru, jedenáctič­lenné hokejové vládě, který ho vzápětí jednomysln­ě zvolil.

„Domluvili jsme se na dvouleté smlouvě s tím, že bude působit výhradně u národního mužstva. Jeho prvním úkolem bude sestavit realizační tým pro příští sezonu a ve stanoveném termínu připravit spolu s asistenty základní nominaci pro Světový pohár,“uvedl Král.

Je-li zmínka o „stanoveném termínu“, pak to je přesně důvod, proč jmenování Jandače přišlo nečekaně. Už 1. března musí reprezenta­ční kouč vyřknout jména 16 hráčů, které nominuje na Světový pohár v Torontu. Ten se koná od 17. září do

Trenér pro příští olympiádu 1. října. „Seběhlo se to trochu rychleji, abych přijal odpovědnos­t za nominaci,“přiznává i Jandač.

To je od svazu fér krok. Bylo by totiž zvláštní, aby trenér, který chce skončit, určoval hráče jinému.

Na druhou stranu nelze čekat, že by reprezenta­ce po květnovém turnaji v Rusku nějak výrazně změnila svou tvář. Už teď má totiž Jandač u alizačního týmu i videokouče či kondičního trenéra. Neskrývá se za to, že věk ho v lecčems limituje. Že se rád drží zajetých pořádků, zatímco asistenti přinášejí nový pohled.

Sedmačtyři­cetiletý Jandač je ambiciozní, v hokejovém zákulisí si podle sebevědomé­ho fotbalovéh­o kouče vysloužil přezdívku Mourinho, byť na velký úspěch ještě nedosáhl.

Nynější šéf Vůjtek ale možná od národního týmu zcela „neprchne“. „S ním i s Josefem Jandačem jsme se domluvili, že pokud by Vladimír Vůjtek měl zájem pokračovat jako člen realizační­ho týmu, můžeme s ním počítat i po mistrovstv­í světa,“řekl Král. A i Jandač se za Vůjtkem příští týden chystá zajet.

A chystá se kvůli Světovému poháru mluvit i s Jaromírem Jágrem. „Nevím, jestli se tomu dá říkat přemlouván­í, spíš se ho zeptám, jak myslel rozhodnutí skončit v národním týmu. Budeme se o tom bavit.“

Podle předběžnéh­o plánu by Jandač měl reprezenta­ci poprvé vést 8. září, kdy tým čeká přípravný duel s Ruskem v Petrohradě. O dva dny později přijde odveta v pražské O2 areně. „Cítím odpovědnos­t. Ale věřím, že jsem na ten tlak připravený a těším se.“

 ?? Josef Jandač se od nové sezony stane hlavním trenérem hokejové reprezenta­ce: smlouvu dostane na dva roky, a tak by měl vést tým i na olympiádě v Jižní Koreji 2018. ??
Josef Jandač se od nové sezony stane hlavním trenérem hokejové reprezenta­ce: smlouvu dostane na dva roky, a tak by měl vést tým i na olympiádě v Jižní Koreji 2018.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia