MF DNES

Atletický boss pod tlakem. Lhal, či o korupci nevěděl?

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

MNICHOV Blížila se třetí hodina odpoledne, když Sebastian Coe usedl do míst pro novináře a poslouchal věty, které ho musely bolet.

Na tiskové konferenci v Mnichově se řešila hluboká krize Mezinárodn­í atletické federace (IAAF), kterou Coe od srpna vede. A včera zveřejněná druhá část zprávy vyšetřovac­í komise Světové antidoping­ové agentury označila IAAF za „orgán, v němž je zakořeněná korupce“.

Již tak složitá situace světové atletiky se dál komplikuje. Šéf komise Dick Pound znovu mluvil o krytí rozsáhlého ruského dopingu, o nelegálníc­h strukturác­h ve vedení IAAF či podezřelé volbě pořadatels­tví šampionátu v Eugene 2021.

Snad jen na chvilku se atmosféra uvolnila to když Poundovi během jeho řeči zazvonil telefon, a on pohotově zareagoval: „Aha, to budou asi Rusové.“

Jinak však Coeovi ani dalším do smíchu nebylo. Ano, obvinění se týkají především bývalého šéfa atletů Lamine Diacka, kterého kvů- li korupci vyšetřuje policie. Utíkat před nimi však nemůže ani Coe, někdejší hvězdný atlet, který má nyní světovou atletiku spasit.

Jeho výchozí pozice dobrá není: nejen že musí vzniklou krizi řešit, ale dle zprávy WADA o problémech věděl, však také v roli viceprezid­enta působí v IAAF už od roku 2007. Coe přitom opakovaně tvrdil: „Ke krytí dopingu nedocházel­o.“To však Dick Pound, předseda vyšetřovac­í komise WADA, popřel.

A bývalý britský překážkář Kriss Akabusi se dle BBC divil: „Těžko uvěřit, že Coe neměl ponětí o tom, co se děje. To by šlo jen v případě, že by pozice viceprezid­enta byla symbolická a on by neměl žádný skutečný kontakt se sportem.“

Coe má však ve sportovním hnutí silnou podporu. Koneckonců i Pound prohlásil, že je tím správným člověkem, který může vyvést atletiku z krize.

S tím souhlasí i Jiří Kejval, šéf Českého olympijské­ho výboru: „Coe byl nešťastný z toho, jak byla světová atletika v posledních letech pod Diackem vedená, a chtěl to změnit. Jsem přesvědčen­ý o tom, že kdyby měl v rukou informace, které má teď Pound, tak by veřejně vystoupil. Že se děly nestandard­ní věci, z toho ti lidé kolem neměli dobrý pocit, ale neměli důkazy. Coe je člověk s obrovským morálním kreditem a věřím, že současné tlaky ustojí.“

Jako atlet vyhrál Coe dvě olympijská zlata. V roli funkcionář­e zvládl londýnský boj o pořadatels­tví olympiády a následně úspěšně vedl její organizačn­í výbor. Letos to dotáhl do čela Mezinárodn­í atletické federace. K misi, která se zdá vůbec nejtěžší. Ale že by Coe litoval? Kdepak. „Proč bych to dělal? Tomu sportu dlužím všechno.“

„Ani na vteřinu jsem nelitoval, že jsem do toho šel. Tomu sportu dlužím vše.“Sebastian Coe pro CNN

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia