MF DNES

Plácáte se měsíc co měsíc inančně od výplaty k výplatě? Zkuste tento zlozvyk změnit.

- Text: VLADIMÍRA ŠUMBEROVÁ / Foto: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTO­CK Zlatý poklad,

Po Vánocích se plní fitka lidmi s novoročním předsevzet­ím zhubnout a být it. Stejně důležité jako věnovat se své fyzické stránce by bylo věnovat se i stavu svého konta, aby naopak nebylo pohublé a dostalo se do formy. Plnější tvary v tomto případě nejsou na škodu. Jenže zatímco zaručených diet pro naše těla je celá řada, vykrmovací dieta pro náš rozpočet chybí.

„V České republice na podzim vyšla zpráva, že 490 tisíc Čechů je zadluženo do té míry, že své půjčky patrně již nikdy nesplatí, a čelí v průměru více než třem exekucím. Z toho 190 tisíc lidí jich má dokonce na krku víc než deset,“říká ekonomka Markéta Šichtařová. „To jsou absolutně šílená čísla, z nichž na mne jde děs. A přitom právě Vánoce často bývají tou poslední kapkou, která rozhodne o tom, zda člověk propadne do nezvládnut­elné zadluženos­ti, anebo ji ještě ustojí. Podstatné je uvědomit si, že bychom vlastně nikdy neměli nechat dojít situaci tak daleko, abychom si museli pokládat otázku, jak se zase dostat z finančního průšvihu,“podotýká inanční analytička a mimo jiné také spoluautor­ka pohádkové knihy která zábavnou formou zasvěcuje své čtenáře do tajů inanční gramotnost­i.

ZJISTIT A ZAJISTIT REZERVY

Běžné doporučení bývá, že by měl mít člověk bokem uložené tři až pět platů pro neočekávan­é výdaje či případ ztráty zaměstnání. To je ale pro mnoho rodin čiré sci-i. Jenže jak ušetřit? Jen co v září průměrní rodiče k nutným výdajům a splátkám poplatí všechny školní a školkové fondy, potřebné pomůcky a zájmové kroužky, přichází čas prosincové­ho dárkování. V zimě lyžáky, eventuálně vysněná rodinná dovolená na horách, druhé kolo plateb za kroužky, platby za školu v přírodě, případně záloha na letní dovolenou, je-li vůbec v plánu, protože všechny peníze navíc mohou o prázdninác­h spolykat příměstské či běžné tábory pro děti. A jestli něco zbylo z vracených daní, padne to na nutnou technickou kontrolu auta. A pak je tu zase září a koloběh rodičovské­ho inančního blues se opakuje.

Nutriční poradce na začátku změny jídelníčku doporučuje zapisovat si, co který den jíme, abychom měli představu, kde děláme největší dietní chyby. Pokud si pár týdnů či měsíc budeme zaznamenáv­at, kam putují naše peníze, nejlépe uvidíme, kde je potřeba se krotit. A že třeba takové kafe denně koupené cestou do práce nebo pivko po šichtě nás vyjde měsíčně na pěkných pár stovek.

„ Na začátku měsíce, přesněji řečeno po výplatě, je dobré poplatit výdaje nezbytné: složenky, nájem, potraviny. A teprve před výplatou, tedy když už je jasné, že v daném měsíci je vše nezbytné uhrazeno, a přesto peníze stále zbývají, utrácet za věci, které jen chceme, ale nepotřebuj­eme. To je ale přesně opačný postup, než jaký většina lidí ve inančních potížích volí, a právě proto v potížích jsou,“vysvětluje ekonomka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia