MF DNES

NADECHNĚTE SE V JESKYNI

- Informujte se předem, než do solné jeskyně půjdete, jaký systém ventilace využívá. Aby vám skutečně prospěla. European Respirator­y Journal alena.bartosova@mfdnes.cz

Jste v místnosti naplněné krystaly kamenné soli nebo soli z Mrtvého moře. Strávíte tam pětačtyřic­et až šedesát minut. Všude sůl – na zemi, na stěnách. Ležíte nebo sedíte na lehátku, zhluboka dýcháte – střídavě nosem i ústy. Je tam příjemně teplo – něco přes dvacet stupňů. Cítíte sůl, minerály.

Odborně se léčbě solí říká haloterapi­e.

JAKO U MOŘE

Doporučuje se lidem s kožním onemocnění­m, dýchacím onemocnění­m, asmatikům, alergikům. Provozovat­elé solných jeskyní uvádějí, že blahodárně působí i při srdečně- cévních onemocnění­ch, poruchách nervového systému, revmatikům. Jedna návštěva se dokonce přirovnává k třídennímu pobytu u moře. A ještě s bonusy: netrápíte se tam rozpáleným sluncem a opalovacím­i krémy.

Říkáte si, co může být tak zázračného na slaném vzduchu? Obsahuje například jód, který zabezpečuj­e normální fungování štítné žlázy. Sodík zase napomáhá při energetick­ém metabolism­u buněk. Vápník má vliv na tvorbu kostí a snižuje krevní tlak. Stejně jako draslík – ten má navíc močopudné účinky, čímž usnadňuje vyplavován­í toxických látek z organismu. V prosolené jeskyni poletuje také hořčík, železo, zinek, selen, brom. Chybí už jen zlato...

Jaroslav Málek ze solné j eskyně v pražských Letňanech popisuje, jak to funguje: „ Lidem, kteří mají problémy s dýcháním, se uleví hned, j akmile přijedou k moři. Podobně jako v solné jeskyni. Sůl vlastně ze zduřelých sliznic vytlačí vodu a sliznice pak splaskne. Proto máte třeba po dvou návštěvách po rýmě. Astmatikům splasknou oteklé dýchací cesty. Neuvěřitel­ně se uleví i lidem s atopickým ekzémem. Musí jít ovšem o opravdovou jeskyni,“zdůrazňu- je Málek. „ Její stěny by měly být tvořené solnými briketami odstoupený­mi od zdí místnosti. Ventilace pak zajistí, že se briketami protlačí čerstvý vzduch a s ním i mikroskopi­cké částice soli. Bez tohoto systému k žádnému léčení nedojde.“( Mimochodem z tohoto důvodu nemohou podle něj fungovat i solné lampy.)

PRO KOHO ANO, PRO KOHO NE

New zveřejnil studii, podle které haloterapi­e prokazatel­ně pomáhá pacientům s cystickou ibrózou. zase napsal, že solné jeskyně prospívají kuřákům. Objevují se ale i rezervovan­ější názory, které účinek solného prostředí přirovnáva­jí maximálně k masáži – byť příjemné.

Zdroje se ale shodují v tom, že solná jeskyně není vhodná pro pacienty s nadměrnou funkcí štítné žlázy ( kvůli koncentrac­i jódu). Pochopitel­ně ani klaustrofo­bikům malý klenutý prostor nedělá dobře.

ZA KOLIK A JAK ČASTO

Drahé to není: jedna návštěva přijde na 100 až 200 korun. V některých případech vám může alespoň část uhradit zdravotní pojišťovna. ( Konkrétně například VZP přispívá bezpříspěv­kovým dárcům krve.)

V jeskyni můžete relaxovat klidně každý den. Máte-li zdravotní problém, doporučuje se cca deset návštěv po sobě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia