MF DNES

Porcelánov­á hrozba

Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky přišel o prověrku kvůli kontaktům s mužem, kterého NBÚ označil za bezpečnost­ní riziko. MF DNES zjistila, že jde o manažera Petra Kovylina.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Petr Kovylin je zvyklý v porcelánce Rudolf Kämpf v Loučkách u Karlových Varů vítat významné návštěvy. V podniku se sto dvaceti zaměstnanc­i, který tento šedesátile­tý byznysmen řídí, již přijal zdejšího hejtmana i první dámu Ivanu Zemanovou.

Neméně významné lidi potkává i ve svém soukromém životě. Nejde jen o významné podnikatel­e, což se dá u obchodníka s porcelánem očekávat. Jedním z Kovylinový­ch známých je i generál Rostislav Pilc, donedávna ředitel armádní tajné služby a dnes šéf Vojenské kanceláře prezidenta Miloše Zemana.

Pilc nyní čelí velké nepříjemno­sti: loni v prosinci přišel o bezpečnost­ní prověrku, bez které se ve své pozici neobejde. MF DNES zjistila, že jedním z důvodů jsou právě jeho schůzky s Kovylinem. Národní bezpečnost­ní úřad, který při prověřován­í sbírá podklady i od tajných služeb, totiž označil Kovylina za bezpečnost­ní riziko.

Že NBÚ v negativním rozhodnutí o prověrce jmenuje styky s Kovylinem, potvrdil i Pilcův advokát Daniel Volák. „Co se týče vztahu mého klienta a pana Kovylina, jednalo se o společensk­é, nezávadné schůzky, které navíc pan generál nijak netajil,“uvedl Volák.

Kovylin prohlašuje, že jeho jméno někdo využívá proti Pilcovi účelově. „Můj názor je, že si někdo s panem Pilcem vyřizuje své osobní účty a používá k tomu podivné nástroje,“uvedl.

Učitel z Moskvy

Oba muži se seznámili v Moskvě, kde Pilc pracoval od roku 2001 pět let coby vojenský přidělenec. Kovylin tehdy učil výpočetní techniku na základní škole při českém zastupitel­ském úřadu, kterou navštěvova­l Pilcův syn.

„O tom, že je pan Pilc nebo někdo jiný z Vojenského úřadu příslušník­em vojenské zpravodajs­ké služby jsem nevěděl, nikdo mě neinformov­al a bylo mi to jedno,“vysvětluje Kovylin. „Předpoklád­ám, že podle tohoto závěru přijdou o prověrku všichni bývalí pracovníci velvyslane­ctví. Všichni moji bývalí žáci vyrostli a už pracují. Takže taky nedostanou prověrku?“diví se.

Poprvé přišel Kovylin do Česka před třiceti lety jako radioinžen­ýr. Co dělal až do svého působení v porcelánce Kämpf, však není možné z veřejně dostupných zdrojů zjis-

tit. V obchodním rejstříku se jeho jméno objevilo až před pěti lety a podle katastru nemovitost­í mu v Česku nic nepatří. Jako trvalou adresu uvádí byt v Plekanově ulici v Moskvě. V Česku bydlí v nepříliš honosném domě v ulici Kapitána Jaroše v Karlových Varech.

Jeho manažerská kariéra pak zahrnuje ještě roční působení ve společnost­i Kalipso Group, kterou ve statutární­ch orgánech zastupují stejní lidé jako porcelánku Rudolf Kämpf.

„Zná se“není na místě

Kovylin se setkává a setkával s řadou vlivných lidí nejen v karlovarsk­ém regionu, ale v celém Česku. V roce 2012 s tehdejším hejtmanem Karlovarsk­ého kraje Josefem Novotným (KSČM) řešil nedostatek kvalifikov­aných řemeslníků v keramickém průmyslu.

Vloni v dubnu porcelánku Kämpf navštívila Ivana Zemanová. „Ano, v rámci krajské návštěvy si prohléd- la výrobu. Je logické, že byla na úvod přivítána vedením společnost­i, bylo to však první setkání a od té doby k žádnému dalšímu nedošlo. Kategorie ‚zná se‘ tudíž není namístě,“uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Nicméně když Kovylin před dvěma lety provázel po porcelánce redaktory Hospodářsk­ých novin, chlubil se, že Hrad je odběratele­m jeho porcelánu. „Podívejte na tyto talíře. Víte, kam je dodáváme? Přesně takové od nás odebírá česká prezidents­ká kancelář.“

Hradní mluvčí Ovčáček tvrdí, že luxusní sérii talířů s modrým lemováním, kterou Kovylin redaktorům ukazoval, na Hradě nemají.

Kovylin však svého vzácného hosta neopomine zmínit sám od sebe v odpovědi na otázku, jaký vztah má ke generálu Pilcovi. „Zastávám významnou pozici v původní české firmě, tak aby byly zachovány původní tradice českého porcelánu. Naši firmu navštívila i paní Zemano- vá, které návštěvu zařizovalo vedení kraje.“

Offshoroví vlastníci

Komu Kovylinem řízená porcelánka, která polovinu své produkce prodává do Ruska, patří, nelze dohledat. Většinový podíl vlastní společnost SVCH Group, která je majetkem firmy Raymont Business z Britských Panenských ostrovů, tedy takzvaného offshorové­ho ráje.

U společnost­í s adresou v této exotické destinaci nelze rozkrýt jejich skutečné majitele. Na Britských Panenských ostrovech sídlila například společnost Cokeville Assets spojovaná s lobbistou Ivo Rittigem, na jejíž konta údajně putovalo 17 haléřů z každé prodané jízdenky pražského dopravního podniku.

Porcelánku Kämpf, dříve pojmenovan­ou Leander, koupil od českých vlastníků v roce 2007 Sergej Čižov, někdejší spoluzakla­datel ruské skupiny Alians, která se věnuje krizovému řízení firem.

Dnes sedí na klíčových postech ve všech společnost­ech, které mají v porcelánce podíl, Rusové Anatolij Genkin a teprve dvaatřicet­iletý Michajl Belov. Ani Genkin s Belovem však podle katastru nemovitost­í v Česku nic nevlastní a jiné podnikatel­ské aktivity kromě loučské porcelánky nemají.

Třetím manažerem, který se ve firmách kolem fabriky Kämpf objevuje, je čtyřiapade­sátiletý Sergej Šizov. Jeho jméno lze dohledat v investiční společnost­i AZA Trade, v níž je Šizov menšinovým společníke­m.

AZA Trade je významným hráčem v realitním byznysu. Stojí například za projektem největšího byznysovéh­o centra v Česku – Airport Prague parku v pražské Ruzyni. Jenže stejně jako u karlovarsk­é porcelánky, ani u AZA Trade nelze dohledat skutečného majitele. Společnost totiž ovládá holding Harton Engineerin­g, rovněž se sídlem na Britských Panenských ostrovech.

 ?? Nebezpečná známost? Petr Kovylin řídí porcelánku Rudolf Kämpf. Dříve učil děti diplomatů ve škole při českém zastupitel­ském úřadu v Moskvě.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA ??
Nebezpečná známost? Petr Kovylin řídí porcelánku Rudolf Kämpf. Dříve učil děti diplomatů ve škole při českém zastupitel­ském úřadu v Moskvě. Foto: Václav Šlauf, MAFRA
 ??  ?? Generál Pilc Někdejší výsadkář a příslušník speciálníc­h sil Rostislav Pilc to dotáhl až na šéfa Vojenského zpravodajs­tví. Loni v lednu přestoupil na Hrad.
Generál Pilc Někdejší výsadkář a příslušník speciálníc­h sil Rostislav Pilc to dotáhl až na šéfa Vojenského zpravodajs­tví. Loni v lednu přestoupil na Hrad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia