MF DNES

ŠKOLY 2016–2030 CO ČEKÁ PRVŇÁKY

Konec papírových učebnic, vzdělání na míru

- Václav Mertin Klára Hulíková Michal Mikláš Daniel Prokop Jan Korda Patrick Zandl

Posune se začátek vyučování z osmé na devátou hodinu?

psycholog

Takový nápad se objevuje od roku 1989 a není až tak mimo. Společnost se mění a s ní se mění i pracovní podmínky rodičů. Není to ale jediná věc, ve které je škola rigidní, ani nejdůležit­ější. Podívejte se na školní budovy, jsou stavěné na třídy o třiceti dětech, které se v učebnách střídají přesně po 45 minutách, přitom někdy stačí na dokončení práce 10 minut a jindy je potřeba celé dopoledne. A pozor: ani škola od devíti nebude vyhovovat všem.

Klesne počet žáků ve třídách na dvacet?

demografka

Na základních školách v příštích 15 letech ubude zhruba 100 tisíc žáků, o tolik se sníží počet dětí v populaci ve věku od 6 do 14 let. Jak se to promítne do velikosti tříd, to ovlivní řada faktorů. Například i dopad inkluzivní­ho vzdělávání a omezení speciálníc­h škol, kde jsou třídy tradičně naplněny méně. Ze statistick­ého hlediska se už dnes průměrný počet žáků ve třídě kolem dvaceti pohybuje, a to už deset let, i když to tak ve všech školách nevypadá.

Budou učitelské sbory tvořit aspoň z poloviny muži? učitel na gymnáziu, držitel Zlatého Amose

Je těžké odpovědět při tom, jak rychle se střídají ministři školství a prosazují své koncepce, které zase rychle mění, ruší a nahrazují novými. Avšak za daných platových podmínek budou muži nadále přecházet do jiných oborů nebo do školy ani nenastoupí. Jinak není ani tak podstatné, jaký bude poměr mužů a žen. Důležité je, aby to byli dobří učitelé, dělali svoji práci rádi a neztratili smysl pro humor.

Zruší se školy pro handicapov­ané žáky?

analytik Medianu

Speciální školy pro děti s těžkými handicapy se nezruší (to vláda neplánuje). Inkluze se dotkne dětí s diagnózou lehkého mentálního postižení a lehčími handicapy, které se dnes většinou vzdělávají v tzv. praktickýc­h školách a třídách. A ty budou stále. K úplnému „promíchání“myslím nedojde, ale větší část dětí s postižením dostane šanci v běžných třídách a vznikne tlak na zvýšení učitelskýc­h platů, zmenšování tříd a posílení školek.

Dočkají se rodiče on-line přenosů ze školních tříd?

ředitel základní školy

Párkrát už jsem podobný nápad slyšel, ale má to smysl? Je to pro rodiče důležitá informace? Sledovat vše on-line je dnes novou závislostí, informační smršť pak lidi žene do ordinací, protože neumějí rozlišovat, co je důležité. Kamery ve třídách, na chodbách nebo na záchodech jsou znakem nedůvěry. Rodičů ke škole, školy k žákům... Doufám, že se toho já ani letošní prvňáci během příštích 15 let nedočkáme.

Budou ještě existovat klasické papírové učebnice?

IT publicista

Stále není zřejmé, zda masové nasazení digitálníc­h technologi­í žákům něco přinese. Takové tablety jsou stále dražší než knihy, náročné na zacházení a menším dětem ne vždy přizpůsobe­né. Elektroniz­ace přijde z vyšších ročníků. Vysokoškol­áci dnes rutinně používají notebooky i tablety, stále častěji se s tím setkáváme i na středních školách, ale náhrada papírových učebnic všude a plošně je věc patnáctile­tého horizontu.

 ??  ?? Str. 4 a 5
Str. 4 a 5
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia