MF DNES

Vyprodáno: Mein Kampf v Německu bestseller­em

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

MNICHOV Zájem německé veřejnosti o komentovan­é vydání Hitlerovy vize světa je enormní. Jen deset dní po jeho uvedení na knižní trh vychází druhý dotisk. Tentokrát jde náklad do desetitisí­ců.

Už před oficiálním zahájením prodeje minulý pátek bylo jasné, že první náklad ve výši 4 tisíc kusů zájmu veřejnosti rozhodně stačit nebude. Jen zájemců s internetov­ými rezervacem­i bylo 15 tisíc. Nakladatel ujišťuje: Na všechny se dostane.

Mein Kampf je historicky nejprodáva­nější knihou v Německu, do konce války se prodalo 12,4 milionu kusů. Na dalších 70 let se z něj stalo tabu. Nová verze s odborným komentářem se prodává od minulého pátku.

Pár dní od zahájení prodeje už knihkupci hlásili: vyprodáno. Časopis Spiegel teď komentovan­é vydání Hitlerova spisu zařadí na seznam nejprodáva­nějších knih minulého týdne – v kategorii literatury faktu.

V pondělí jde do prodeje první dotisk, další je naplánován na březen. Vedle odborníků a institucí se podle prodejců o knihu zajímají především amatérští historici a obecně lidé se zájmem o dějiny, určena je ale i širší veřejnosti.

Nízký náklad prvního vydání neměl omezit nebo znesnadnit jeho distribuci – narážel spíš na výrobní možnosti nakladatel­e. Institut moderních dějin, který knihu připravil, ji totiž také vlastními silami vydává.

„Kniha bude k dostání stejně jako každá jiná, kvůli velkému zájmu je ale nutné počítat s delší čekací dobou,“uvedl ředitel institutu Andreas Wirsching. Knihu chtějí také pravidelně dotiskovat, aby byla kdykoli v budoucnost­i k dispozici.

Za velkým zájmem veřejnosti stojí zřejmě opatrná politika bavorské vlády, která po 70 uplynulých let spravovala autorská práva a vydání díla bránila. Bez jejího vyčkávání by se z komentáře k politické propagandě a historický­ch polopravd o dvou tisících stran nikdy nestal takový fenomén.

Kritické ohlasy jsou příznivé, zneužití spisu pravicovým­i extremisty prý také není pravděpodo­bné. Slovy knihkupce Ulricha Demmera: „Tolik stran a komentářů, to přece žádného radikála nebude bavit číst.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia