MF DNES

Kouč Vůjtek o nástupci JandačoviS­tr.

Když loni nastupoval Vladimír Vůjtek k hokejové reprezenta­ci, věděl, že k sobě musí vybrat pomocníky, z nichž jeden se stane jeho nástupcem. Tušil, že to bude Josef Jandač.

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

PRAHA Původně chtěl končit s trénováním už loni po šampionátu v Česku, kdy mu vypršela smlouva u slovenské reprezenta­ce. Vladimíra Vůjtka přesvědčil­a k pokračován­í nabídka převzít český tým. „Předtím jsem takové štěstí neměl, takže mě to lákalo. Vzal jsem to na jeden rok. Takhle jsme byli domluvení,“vysvětluje.

Po květnovém šampionátu v Rusku tedy skončí a hokejovou reprezenta­ci převezme Vůjtkův současný asistent Josef Jandač. „Tušil jsem, že to bude on.“

Opravdu vás nelákalo jet v září na Světový pohár, kde budou hrát nejlepší hráči na světě?

Víte, v době, kdy jsem podepisova­l smlouvu, se o Světovém poháru ještě moc nehovořilo.

A teď, v průběhu sezony, jste o tom nepřemýšle­l?

Věděl jsem, že po mně přijde někdo jiný. I proto jsem k sobě vybral větší trenérský tým. Bylo jasné, že mým nástupcem bude někdo z asistentů.

Takže jste vlastně vybíral nového kouče už loni. Musel jste ho konzultova­t s vedením svazu?

Samozřejmě jsem asistenty probíral se svazem. Dal jsem návrh a probíralo se to. V podstatě bylo dané, že děláme užší výběr, ze kterého vzejde nový trenér reprezenta­ce.

Tušil jste, že má Josef Jandač největší šanci národní tým převzít?

Víte, tohle není úplně moje kompetence, ale ano: tušil jsem to.

Jandače dobře znáte, v čem je jeho trenérské kouzlo?

Jarda Jágr na to samozřejmě pořád má. A samozřejmě že mu letos před MS zavolám, pokud bude možnost a situace.

Je jedním z těch, kteří dlouhou dobu působí v extralize, sleduje

Už nejsem nejmladší

všechny nové trendy v hokeji a snaží se podle nich trénovat a vést celé mužstvo.

Najdou se ovšem kritici, kteří upozorňují na to, že nikdy nedosáhl výraznější­ho úspěchu. Co byste jim odpověděl?

Kritici budou vždycky. Je pravda, že v lize ještě nevyhrál mistrovský titul. Na druhou stranu, já ho také nezískal, povedlo se mi to až v Rusku. Ona je to také někdy shoda náhod. Někdy se dobrému mužstvu nedaří v ten daný moment, kdy je to potřeba. Vyhrál dvakrát základní část, ale play-off mu nějak uniká.

Šéf svazu Tomáš Král prohlásil, že pokud budete chtít jet na Světový pohár, máte místo v realizační­m týmu. Uvažujete o tom?

To všechno záleží na výsledcích z mistrovstv­í světa. Pokud by se povedlo, tak bych o to asi zájem měl.

Jinak ne? Cítil byste se hloupě, kdybyste se do nároďáku v opačném případě cpal?

Samozřejmě. Každý trenér chce úspěch a podle úspěchu se odvíjí jeho další činnost.

Proč jste vlastně rozhodnutý skončit? Už jste unavený?

V podstatě ano. Přece jenom už nejsem nejmladší.

Vaše manželka říká, že nedokážete být v klidu. Nemyslíte si, že se bez hokeje budete nudit?

Tak ono se dá pracovat i na jiných pozicích než jako první trenér. Jsou místa, která jsou míň náročná po fy- zické stránce. Proto netvrdím, že bych takovou roli nepřijal. Právě naopak. Funkce asistenta nebo konzultant­a by mě bavila.

A kdyby se taková příležitos­t nenaskytla, budete chtít pracovat s dětmi?

Ne ne ne! Tam se nikdy nevrátím! Je to náročná práce už jenom kvůli tomu, že se tam točí rodiče.

Jaký máte pohled na vývoj českého hokeje? Nepůjde dolů jako na Slovensku, jak se bojí pesimisté?

Já si osobně myslím, že to nejhorší má český hokej za sebou. Lidé se v poslední době o hokej začínají zase víc zajímat a rodiče jsou líp zajištění než před 15, 20 lety, kdy si nemohli dovolit dávat peníze za vybavení, které je finančně dost nároč- né. Troufám si říct, že už zase začíná hokejový boom a mládežnick­ý hokej se pomalu zvedá. Ale je to běh na dlouhou trať, není to otázka několika let. Musíme počkat, až ty děti vyrostou.

Nový Jágr asi nepřijde, i proto trenér Jandač okamžitě prozradil, že by ho chtěl přemluvit k účasti na Světovém poháru. Myslíte, že má šanci?

Jarda na to samozřejmě pořád má. Když bude chtít hrát, tak tam pojede a bude na turnaji platný. Záleží jenom na něm, jestli se bude chtít připravova­t o měsíc dřív, protože se Světový pohár hraje už v září. To je, myslím, největší potíž.

A co vy: budete chtít Jágra získat na MS, nebo je to zbytečné, když prohlásil, že v reprezenta­ci opravdu a definitivn­ě skončil?

Zbytečné to není. Samozřejmě, že mu zavolám – pokud bude možnost a vhodná situace ho získat. Je vidět, že se mu daří. I když má věk, tak je v NHL pořád mezi trojicí našich nejlepších hráčů. Florida hraje momentálně dobře a je předpoklad, že půjde do play-off, takže Jarda možná nakonec nebude vůbec k dispozici. Ale když šance bude, tak telefon proběhne.

S Jágrem se musí pracovat jako v rukavičkác­h. Je důležité načasování telefonátu?

Určitě je, ale neuspěchal bych to. Nechal bych to na dobu, kdy to bude skutečně reálné. To znamená ve chvíli, kdy bude jasné, že Florida nebude pokračovat v play-off.

 ??  ??
 ?? Vladimír Vůjtek v květnu při MS oslaví 69. narozeniny. Po šampionátu skončí jako hlavní kouč, ale přiznává, že roli konzultant­a či asistenta by se nebránil. Foto: Profimedia.cz ??
Vladimír Vůjtek v květnu při MS oslaví 69. narozeniny. Po šampionátu skončí jako hlavní kouč, ale přiznává, že roli konzultant­a či asistenta by se nebránil. Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia