MF DNES

Pozemky Novákova žalobceStr.

Žalobci Ladislavu Kosánovi pomáhá v jeho soukromém byznysu společník Alexandra Nováka.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

S Rampachem Kosán podle všeho spolupraco­val už v době, kdy psal své doporučení, aby soud Nováka pustil.

Loni v květnu se na základě doporučení státního zástupce Ladislava Kosána dostal z vězení na svobodu odsouzený exsenátor Alexandr Novák. Ve stejné době se žalobce Kosán snažil získat stavební povolení na stavbu v chomutovsk­é obchodní zóně.

Kosána brzy čeká kárné řízení před Nejvyšším správním soudem. Okolnosti jeho zmíněného byznysu, které zjistila MF DNES, mu před soudem rozhodně nepomohou.

Žalobcův obchoďák

Státní zástupce Ladislav Kosán v květnu 2011 uzavřel s městem Chomutov smlouvu o smlouvě budoucí nakoupit é měř tři čtvrtě hektarovéh­o pozemku v tamní obchodní zóně. Podle této smlouvy jej mohl pořídit za 4,1 milionu korun.

Metr čtvereční v komerčně zajímavé části Chomutova jej tak vyšel na velmi příznivých 550 korun. MF DNES požádala dvojici chomutovsk­ých realitních kanceláří o odhad minimální ceny parcely a obě potvrdily, že pozemky se v daném místě prodávají v ceně nad 800 korun za metr čtverečníc­h. V těchto cenových relacích by byla cena „Kosánova“pozemku o 1,5 milionu korun vyšší.

Smlouvu, která mu za takovou cenu umožní pozemek koupit, schválilo chomutovsk­é zastupitel­stvo na svém posledním zasedání před volbami v říjnu 2010. Ladislav Kosán tehdy uspěl se svou nabídkou ve výběrovém řízení. Od té doby však podmínky smlouvy nedokázal splnit. Vedení města mu ji však přesto prodlužova­lo. Až v květnu 2015, zastupitel­stvo odmítlo smlouvu s Kosánem prodloužit.

„Času už měl pan doktor Kosán dost. Rádi bychom pozemek prodali v novém transparen­tním výběrovém řízení a dostali za něj více peněz,“vysvětluje pozici města nynější primátor Daniel Černý.

Projektant od Nováka

Aby si mohl pozemek skutečně koupit, musel Kosán podle smlouvy z roku 2011 nejdříve získat povolení pro stavbu a dodat městu její vizualizac­i. Stavět by se tu mělo obchodní centrum sestávajíc­í ze dvou velkých prodejen, rychlého občerstven­í a rozlehlého parkoviště.

S projektem a snahou získat potřebnou dokumentac­i Kosánovi pomáhala chomutovsk­á projekční kancelář MM Projekt cv, jejímž majitelem je Milan Rampach. Ten právě loni v létě začal podle obchodního rejstříku úzce spolupraco­vat s manželi Novákovými i s exsenátoro­vým dlouhodobě nejbližším obchodním partnerem Danielem Ježkem. Z pěti společnost­í, ve kterých Rampach působí, jsou čtyři majetkově napojeny na některého z nich.

Společnost, kterou Rampach vlastní spolu s Novákovou manželkou, koupila loni v září sedmnáctip­atrovou budovu dominující centru Chomutova.

S Rampachem napojeným na Nováka přitom Kosán podle všeho spolupraco­val už v době, kdy psal své doporučení pro chomutovsk­ý soud, které přispělo k předčasném­u propuštění exsenátora na svobodu. Písemnou komunikaci kvůli pozemku vedl kosán s Rampachem nejméně od poloviny loňského roku. K detailům své vzájemné spolupráce se však jak Rampach, tak ža- lobce Kosán odmítli s MF DNES jakkoli vyjádřit.

„Dejte si pokoj s těmi konstrukce­mi,“prohlásil státní zástupce Kosán.

Zákaz podnikat

Zatímco senátor Novák si s motorkáři, kteří ho nyní podle propouštěc­ího rozsudku soudu „převychová­vají“, užívá cest po Chorvatsku nebo Spojených státech amerických, čelí Ladislav Kosán kritice svých nadřízenýc­h v čele s nejvyšší státní zástupkyní Lenkou Bradáčo- vou. Ta na něj loni v létě podala kárnou žalobu kvůli doporučení, kterým státní zástupce exsenátoro­vi Novákovi pomohl na svobodu.

Soud s Kosánem by se měl konat na začátku března. Snahy o rozjezd developers­kého projektu obchodního centra by hlavního chomutovsk­ého žalobce pravděpodo­bně měly trápit především v souvislost­i se zákonem o státním zastupitel­ství. Ten totiž státním zástupcům vyvíjet podnikatel­skou činnost dovoluje jen ve velmi omezených případech.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia