MF DNES

ODS: Máme generála a můžeme to rozbalit

Předloni mluvili občanští demokraté na kongresu nejčastěji o nutném restartu své strany. Po dvou letech přichází chvíle, kdy chce jejich šéf Petr Fiala vyhlásit: Teď už to rozbalíme.

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

PRAHA Těsně před víkendovým ostravským kongresem získala ODS nejvýrazně­jší posilu od příchodu jejího současného šéfa Petra Fialy. Bývalý policejní prezident Martin Červíček, který bude kandidátem ODS na hejtmana Královéhra­deckého kraje, se však na kongres nepodívá ani jako host.

Se současným šéfem policie Tomášem Tuhým se totiž včera dohodli, že až do konce března povede policii ve východních Čechách. Politice se Červíček může začít věnovat až potom.

„Od dubna se budu naplno věnovat regionální politice, a to nejen v souvislost­i se svou kandidatur­ou. Chci se také zapojit do práce ve struktuře ODS. Určitě nechci být kluk z plakátu, který tu bude k dispozici pro jedny krajské volby,“říká Červíček, který po více než pětadvacet­i letech končí u policie.

Šéf strany Petr Fiala po předloňské­m vyhlášení restartu skomírajíc­í ODS přijíždí na ostravský kongres s ambiciózní­m plánem skrytým do hesla „A teď to rozbalíme“. A rozšíření modrých řad o bývalého policejníh­o prezidenta zjevně chápe jako jeden z důležitých signálů změny. „Je to důkaz, že ODS přitahuje výrazné osobnosti veřejného života,“pochvaluje si Fiala.

Jeho strana se pomalu začíná na-

dechovat a poslední průzkumy jí přisuzují kolem deseti procent preferencí. To občanským demokratům, už pomalu zvyklým na úplně jiná, nižší čísla, znovu vrací ztracené sebevědomí.

„Lidé se zase ptají, co si myslíme o vládě, co nabízíme za řešení. To signalizuj­e změnu a že se nám daří,“říká Fiala, který si na kongres jede pro jasné vítězství. Ačkoli mu někteří straníci vyčítají příliš profesorsk­é vystupován­í, nikdo nepochybuj­e o tom, že post předsedy obhájí.

Trochu větší tlačenice je na místa jeho místopředs­edů. Někteří občan- ští demokraté sice volají po tom, aby příliš slušného Fialu doplnil nějaký „ranař“, žádná velká obměna se při volbě místopředs­edů přesto očekávat nedá. Nahnuté to mají snad jen dva sotva viditelní místopředs­edové: Martin Novotný a Evžen Tošenovský.

„Většina místopředs­edů nejspíš pozici obhájí. Podporu ztrácí Martin Novotný. Evžen Tošenovský by to ale ještě mohl dát, protože má celkem slušný vyjednávac­í potenciál,“myslí si jeden z vysoce postavenýc­h členů ODS.

Přes uličku smrti

Dosud ryze mužské vedení občanských demokratů chtějí zkusit o víkendu obměnit dvě ženy: pražská politička Aleksandra Udženija a starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová – ostatně ta už se do vedení strany pokoušela dostat před dvěma lety. Kandidátky navíc před kongresem povzbudil i sám Fiala, který veřejně prohlásil, že by si ve vedení přál ženu.

Pražská ODS ve výběru kandidáta na prvního místopředs­edu strany upřednostn­ila Udženiju před úřadujícím Janem Zahradilem, který je ze stejného regionu.

„Není to žádné drama. Praha si vybrala političku, která je s ní více spojená, kdežto já jsem vnímán spíše celostátně. A prvního místopředs­edu by měl dělat někdo, kdo působí celostátně. Proto také kandiduji,“opáčil na kandidatur­u Udženiji Zahradil.

Sám by však uvítal, kdyby celé vedení zůstalo bez obměny. „Stávající tým fungoval dobře, převedli jsme stranu přes uličku smrti a navíc mírně rosteme,“chválí si Zahradil.

Udženija, která v poslední době vyrazila do boje proti elektronic­ké evidenci tržeb, chce být tváří, kterou si voliči spojí s podporou podni- kání, průmyslu či energetiky. „Pokud bych se stala místopředs­edkyní, tak bych se věnovala těmto tématům. Je mi to blízké a mohla bych k tomu přinést něco nového. Jsem připravena být pravou rukou pana předsedy, který je na dobré cestě, aby se z ODS stala opět silná strana,“říká Udženija.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia