MF DNES

Žalobce čeká kárný soud. Před lety mu hrozilo vězení

-

CHOMUTOV Na oslavě v roce 2002 pronesl chomutovsk­ý státní zástupce Ladislav Kosán větu: „Mám u sebe nějaké peníze od švagra, které vám dám, a věc bude vyřešena.“

Tato věta je zapsána v policejním spisu, podle vyšetřovat­elů byla určena Kosánovu kolegovi, který zrovna dohlížel na kauzu finančních podvodů. Kosán byl obviněn a málem se stal druhým státním zástupcem v historii usvědčeným z nabízení úplatku.

Po vleklém procesu jej však soud osvobodil. Přes pochybnost­i soudců i ministerst­va spravedlno­sti se Kosán v roce 2009 vrátil na post okresního státního zástupce v Chomutově.

Loni v květnu se Kosán do problémů dostal znovu. Po jeho doporuče- ní totiž chomutovsk­ý soud umožnil, aby na další převýchovu exsenátora Alexandra Nováka dohlédla skupina motorkářů ze spolku Gryphons. A bývalého starostu, kte- rý si do té doby odseděl polovinu ze svého čtyřletého trestu, podmíněně propustil na svobodu.

Kosánovo počínání se setkalo s tvrdou kritikou jak ze strany krajského státního zástupce Jana Jakovce, tak nejvyšší státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která na chomutovsk­ého státního zástupce podala kárnou žalobu.

Kosán měl podle nich vzít v potaz, že se Novák nástupu do vězení vyhýbal a za mříže jej musela dopravit až policejní eskorta. „Měl zvolit takový postup, aby nevzbuzova­l pochybnost­i o nestrannos­ti státního zastupitel­ství,“říká Jakovec.

O tom, zda žalobce Kosán v Novákově případu pochybil, či nikoli, bude rozhodovat Nejvyšší správní soud letos v březnu. (vsr)

„Jednání doktora Kosána ohrozilo důvěru ve státní zastupitel­ství.“Lenka Bradáčová

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia