MF DNES

Co ve školách zažijí a jestli jim to k něčemu bude. Mají se těšit, nebo děsit?

-

Budou se ještě ve školách vyučovat dílny a pozemky? Budou noví školáci ještě maturovat z matematiky? Zvýší se podíl dětí, jež budou studovat na gymnáziích? Kolik z nich nakonec vystuduje vysokou školu? Jaké vědomosti nás uživí a jaké budou třeba pro přežití? A bude nám stačit třináct let základní a střední školy?

viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy

Je strašně důležité, aby dílny fungovaly. Žáci by se tam měli věnovat 3d tisku a pracovat na jednoduchý­ch, ale atraktivní­ch návrzích. Školy by je měly přivést k tomu, co nás čeká ve 4. průmyslové revoluci. Průmysl nás živí, ale zvládneme to jen, když ho zmodernizu­jeme. V podniku nebude nikdo dělat s rašplí. A pokud škola učně nepřipraví ani na základní konverzaci v cizím jazyce, vychovává nezaměstna­ného.

profesor matematiky

Jestli maturita ano, nebo ne, je druhořadé. Hlavní je, zda najdou žáci na evropském trhu práci. Jestli někdo udělá maturitu z matematiky, je nepodstatn­é, důležité je, jestli mu to myslí, či nemyslí, a další prvek je schopnost člověka pracovat v týmu. Pokud jde o znalosti, špatné je to, že děti nemají vztah nejen k matematice, ale k intelektuá­lní práci vůbec. To je minus, jež bude zasahovat do života společnost­i.

středoškol­ský učitel

Patrně bude zachován trend, že drtivá většina mladých lidí bude trávit vzdělávání­m a „vzdělávání­m“mnoho let. Už nyní je průměrná délka studia 18 let. Z toho vyplývá, že střední školy budou spíše všeobecnéh­o zaměření a stanou se jakousi čekárnou před dalším typem školy. Jinak osobně necítím fatální rozdíl mezi odbornými a všeobecným­i předměty. Je chemie všeobecný předmět? Asi ano. A je to i odborný předmět? Jistěže.

ředitel Scio

Otázku, zda můj prvňáček vystuduje vysokou školu, bych vůbec neřešil. Nevíme ani, zda vůbec budou vysoké školy, a pokud ano, určitě budou vypadat jinak. Česko je sice posedlé tituly, ale myslím, že i to se změní. Trendem ve světě je ústup od požadavků na formální vzdělání a zájem o to, co kdo opravdu umí. Personální ředitel Googlu říká: „Počet zaměstnanc­ů, kteří žádné vyšší vzdělání nemají, se v řadách Googlu neustále zvyšuje.“

ekonom, Deloitte

Tradiční trio čtení, psaní, aritmetika doplněné pamětí s určitým objemem informací v roce 2030 pro přežití stačit nebude. Práci postavenou na těchto dovednoste­ch budou stále víc nahrazovat počítače. Komparativ­ní výhody člověka jsou abstraktní myšlení, kreativita a schopnost nerutinní práce, ať již kognitivní­ho, či manuálního charakteru. Na to se musí zaměřit dnešní školáci. Třeba i tím, že se nebudou vyhýbat matematice.

novinář, autor knihy Co s námi bude

Stručná odpověď: Nebude, ale bude muset. Jako obvykle. Školy v jednom připomínaj­í armádu, která se vždy připravuje na minulou válku. Je hezké si číst, jak děti bude učit čipový kofinní encefaloch­idní multipedag­atátor, který vyhodnotí jejich vlohy i mezery a ušije jim látku přímo na tělo. Jenže platí, že budoucnost už jako obvykle začala, jen jsme si toho nevšimli.

 ?? Radek Špicar ??
Radek Špicar
 ?? Milan Hejný ??
Milan Hejný
 ?? David Marek ??
David Marek
 ?? Milan Vodička ??
Milan Vodička
 ?? Václav Klaus ??
Václav Klaus
 ?? Ondřej Šteffl ??
Ondřej Šteffl
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia