MF DNES

Granáty ven, turisté dovnitř

- Pavel Švec, Michaela Bůnová reportéři MF DNES

JINCE Devadesát let trhaly zdejší hornatou krajinu dělostřele­cké granáty. Českoslove­nští vojáci odtud v předvečer války rukovali do hraničních pevností. Německé jednotky tady cvičily na tažení Sovětským svazem, které v lednu 1943 tragicky skončilo u Stalingrad­u.

To jsou Brdy. Vojenský újezd, jehož velkou část včera armáda ofici- álně odevzdala civilistům. Území si symbolicky předali ministr obrany Martin Stropnický a jeho kolega z vlády, šéf ministerst­va životního prostředí Richard Brabec.

Zchátralý vojenský bunkr známý z filmu Obecná škola, který se vypíná na pahorku, přečkal exploze čtyřsetkil­ových pum. A právě toto místo zvané Jordán se stane velkým lákadlem pro návštěvník­y.

Ačkoliv je tato část krajiny, utopená hluboko v bývalém újezdu, už dva týdny přístupná, turistické trasy se budou teprve vyznačovat. Ty páteřní mají být hotovy do května. Značení je velmi důležité, protože není – a na mnoha místech ani v budoucnu nebude – vhodné cesty a stezky opouštět. „Stále probíhá pyrotechni­cké čištění krajiny od nevybuchlé munice. Jsme asi v polovině. Zbytek by měl být čistý do konce roku 2017,“odhadl včera přímo na zasněženém Jordánu Stropnický. Nevyčištěn­ý prostor označují varovné cedule.

Turisté chodí, kam nemají

Tradiční vojenský prostor, kde v květnu 1930 jako první pálili ostrými dělostřelc­i z Plzně, se tedy o poznání zmenšil. O to přísnější však bude ostraha území, které si armáda nechala.

Koneckonců nově vzniklé infocentru­m v Jincích už teď hlásí, že se od Nového roku našlo několik turistů, kteří zákaz vstupu nerespekto­vali. A to dokonce v cílové dopadové ploše střelnic zvané Brda.

„ Stále je tu vojenské cvičiště a k němu přilehlé ochranné pásmo. To si musí návštěvníc­i uvědomit a respektova­t. V případě střelby vět-

Brabec na střeše Brd

Vojáci se včera oficiálně zřekli újezdu v Brdech, který je od začátku roku otevřen turistům. Čeká se velký zájem, pyrotechni­ci však musí vyčistit ještě polovinu území.

ších ráží dočasně uzavřeme i toto nyní přístupné pásmo. Letos to však nebude ani jednou,“uvedl zástupce velitele 13. dělostřele­ckého pluku Jiří Kývala.

Případné sankce za vstup do zakázaných míst řeší správa chráněné krajinné oblasti, která o území opuštěné armádou pečuje. Podle generálníh­o manažera infocentra Martina Kopčáka se naštěstí na nově otevřených trasách zatím nikdo neztratil.

„Pokud by se to však přece jen někomu podařilo, je třeba si uvědomit, že Brdy jsou protkány sítí zpevněných cest, které často vedou z jednoho konce oblasti na druhý. Stačí tedy na takovou silnici narazit, vydat se po ní a vytrvat. Pokud by si turisté ani tak nebyli jistí, mohou si pořídit podrobnou vojenskou mapu přímo v infocentru,“radí Kopčák. Zájem lidí o návštěvu Brd je podle něj už teď opravdu velký.

Padající letadla, vzácná příroda

Takřka nedotčené místo uprostřed Čech je nebývalým leporelem chráněných druhů. A to nečekaně i v místech, kam téměř století dopadaly bomby.

„Vznikla tu cenná vřesoviště. Na začátku května tady kvete množství vzácných kosatců sibiřských,“upozornil právě v lokalitě Brda ministr životního prostředí Richard Brabec.

A ještě jednu zajímavost nově přístupné Brdy přinesou. Památky leteckých nehod. V roce 1992 na ploše Jordán havaroval při cvičení vrtulník Mi-24V. O jedenáct let později spadlo nedaleko odsud vojenské letadlo L-159 Alca.

 ?? Ministr životního prostřední si prohlíží území,
které převzal od armády. Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Ministr životního prostřední si prohlíží území, které převzal od armády. Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia