MF DNES

Vitáskovou ženou k soudu kvůli Vesecké

-

PRAHA Policie navrhla obžalovat předsedkyn­i Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou z porušení povinnosti při správě majetku a zneužití pravomoci.

Důvodem je jmenování bývalé nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké do čela úřadu. Na webu policie to oznámil mluvčí protikorup­čního útvaru Jaroslav Ibehej. Státu podle něj vznikla vyplácením platu Vesecké škoda přes milion korun.

Vitásková pokládá kauzu za účelovou a chce se bránit. Státní zástupce hodlá rozhodnout do 14 dnů.

Vitásková jmenovala někdejší nejvyšší státní zástupkyni v roce 2014 do nově vytvořené funkce místopředs­edkyně energetick­ého úřadu. Podle policie to však bylo v rozporu s energetick­ým zákonem. „Renata Vesecká nesplnila zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředs­edkyně ERÚ – uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho tři roky v řídící nebo vedoucí funkci,“sdělil Ibehej.

Šéfka úřadu tak podle policie zneužila pravomoc úřední osoby a porušila povinnost při správě cizího majetku. Škoda způsobená státu úhradami platu Vesecké a povinných odvodů za zaměstnanc­e údajně činí 1,1 milionu korun.

Obžalobu Vitáskové navrhli kriminalis­té ve čtvrtek, spis si už převzal dozorující státní zástupce Kamil Špelda z Okresního státního zastupitel­ství v Jihlavě. Stíhání je vedeno na svobodě. „Až se se spisem seznámím, nějakým způsobem rozhodnu. Lze to očekávat přibližně do 14 dnů,“řekl Špelda. Rozhodnutí podle něj může mít podobu podání obžaloby, vrácení věci policii k došetření nebo i zastavení trestního stíhání. ERÚ i Vitásková několikrát uvedly, že Vesecká podmínku splňuje, protože se zabývala kauzami souvisejíc­ími s energetiko­u. Vesecká však již funkci opustila. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia