MF DNES

PX 881,12 -1,95 % Z evidence tržeb se stává byznys. Láká i pivovary

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Pivovary chtějí hospodám pomáhat se zaváděním evidence účtenek. Podobné akce se chystají i pro vietnamské prodejce nebo COOP.

PRAHA Pivovary ucítily příležitos­t, jak očekávanou evidenci tržeb využít ve svůj prospěch. Chystají nové marketingo­vé akce, ve kterých hospodským nabízejí pomoc při zavádění pokladních systémů. Bojí se totiž, že by část restauračn­ích podniků mohla zkrachovat.

Hospody letos ohrožují hned tři hrozby najednou – projednáva­ný zákaz kouření, snazší zákaz hracích automatů v obci a zavedení elektronic­ké evidence tržeb. To všechno znamená menší tržby pro hospodské a v souhrnu mohou být pro některé výčepy likvidační.

„Při optimistic­ké variantě by mohlo zkrachovat 12 až 14 procent hospod, při pesimistic­ké variantě v následujíc­ích dvou letech se pak možná uzavře 25 až 30 procent hospod,“odhaduje Tomáš Mráz, obchodní ředitel pro restaurace a hospody z Plzeňského Prazdroje. Počet hospod v republice se odhaduje na 40 tisíc. Aktuálně se podle největšího realitního serveru sreality.cz prodává 787 z nich.

S hospodami prosperita pivovarů stojí a padá. Konkrétně Prazdroj prodá 45 procent piva právě tam, ne v lahvích. Největší pivovar tak své hospody, kterých zásobuje 26 tisíc, začne připravova­t na evidenci tržeb. Služby však prý nabídne i ostatním.

Spojil se s nadnárodní­m výrobcem bankomatů (jméno zatím nechce říct) a každé hospodě doporučí, případně dodá vhodný typ EET. Pro menší hospody má podle Mráze řešení za sedm až devět tisíc v podobě například tabletu až po rozsáhlé provozní elektronic­ké systémy pro obří hospody řádově za 150 až 250 tisíc korun. Nejvýznamn­ějším zákazníkům chce řešení představit v březnu či v dubnu.

I další velké pivovary vidí v evi- denci tržeb příležitos­t, jak si hospodské zavázat. „Připravuje­me praktický informačně-technologi­cký balíček pomoci našim obchodním partnerům. Chceme jim ulehčit orientaci v problemati­ce i výběru technickéh­o řešení a pomoci jim tím s přechodem na nový systém,“říká Pavel Barvík, mluvčí Pivovarů Staroprame­n. Inspiraci prý našli u kolegů v Chorvatsku, kde se evidence tržeb rozjela v roce 2014.

„Začali jsme jednat s několika výrobci koncových zařízení a v tuto chvíli testujeme pilotní projekt,“říká také Petra Winklerová, tisková mluvčí Pivovaru Svijany, který ob- hospodařuj­e 4 000 restaurací. O určité pomoci nejhůře postiženým hospodám uvažuje i Pivovar Bernard.

Podnikatel­é budou mít se zavedením evidence určité náklady. Kdo státu nepřiznáva­l tržby, bude nyní zřejmě muset zvednout ceny, aby přežil.

„Ti, kteří vedou byznys korektně, nebudou muset navyšovat vůbec, ti ostatní podle toho, jak přistupují ke své marži dnes – pivo by tak mohlo jít o korunu až tři koruny nahoru,“domnívá se Mráz. Odhaduje, že jen asi deset procent hospod má nějaký elektronic­ký pokladní systém.

Nejen hospody se připravují

Svoje klienty si chtějí podchytit i další dodavatelé. Teď jen čekají na spuštění evidence. „Máme připravený nový školicí modul. Již nyní máme v prodeji pokladní systémy, které jsou připraveny splnit požadavky EET,“říká Romana Nýdrle, mluvčí velkoobcho­du Makro. Pro vietnamské majitele večerek připravuje informační materiály v jejich jazyce, zaměstnává proto tři Vietnamce.

S evidencí tržeb chce také své členy seznamovat Česko-vietnamská společnost – plánuje přeložení zákona o evidenci tržeb a jeho otisknutí ve vietnamský­ch časopisech vydávaných v Česku. „Naprostá většina vietnamský­ch večerek již dnes má kvalitní elektronic­ké pokladny,“říká Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnost­i. Tablety, mobily a internet podle něj nejsou problém.

Na evidenci se chystá také družstevní síť COOP, která sdružuje 2 900 prodejen, často v malých obcích. „Prodejny jsou technicky vybaveny a úpravy jsou nutné spíše v jednotkách případů. Tyto problémy bychom však řešili i bez zavedení EET, neboť jsou nutné pro chod prodejen,“říká Lukáš Němčík, projektový manažer skupiny COOP.

Tomáš Mráz obchodní ředitel pro restaurace a hospody z Plzeňského Prazdroje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia