MF DNES

Zbrojař Strnad odleje děla Made in Czechoslov­akia

- Pavel P. Novotný redakce MF DNES

PRAHA Od munice přes děla až po těžké ozbrojené vozy. Podnikatel Jaroslav Strnad a nejaktivně­jší z českých zbrojařů buduje rozsáhlou skupinu, která brzy obsáhne takřka všechny důležité oblasti potřebné pro obranu země.

Minulostí je označení Excalibur Group, nově mateřskou skupinu se sídlem v Amsterdamu pojmenoval Czechoslov­ak Group. Název odkazuje na dva zcela zásadní trhy.

Právě u východních sousedů Strnad aktuálně ovládl Dubnický metalurgic­ký kombinát (DMK), tradičního výrobce komponentů pro železniční průmysl, který zároveň disponuje formami na unikátní odlévání hlavní těžkých děl.

„Cenu transakce nezveřejní­me. Vstupem do DMK získáváme kapacitu výroby polotovarů pro hlavně větších ráží od 30 do 155 mm. Jedná se o velmi vzácnou výrobní schopnost, která je využitelná mimo jiné pro chystanou modernizac­i dělostřele­ctva Armády ČR i jiných armád V4,“popisuje mluvčí skupiny Andrej Čírtek.

Strnad se do společnost­i, jak je jeho osvědčeným zvykem, dostal skrze konkurzní řízení. Ostatně podobně před třemi lety ovládl výrobce nákladních a speciálníc­h vozů, kopřivnick­ou Tatru.

Společnost DMK, která spadla do konkurzu v říjnu 2014, koupil se slovenským partnerem. Tím je další vlivný podnikatel, slovenský magnát s vazbami na tamní politiky Alexej Beljajev, vládce strojní a investiční skupiny Optifin.

Ta se orientuje zejména na strojírens­kou výrobu pro železnici, klíčo- vým podnikem je Tatravagón­ka Poprad. Smyslem společné investice do DMK je podle Čírtka posílit produkční kapacity obou skupin v jejich oborech. DMK má totiž vojenský program, výrobu polotovarů k výrobě hlavní velkorážov­ých zbraní, a vedle toho civilní program, který se orientuje na výrobu pro železnici.

Jestli si firmu později rozdělí, případně v jakých poměrech ji ovládnou, zatím zástupci Czechoslov­ak Group nechtějí komentovat.

Kromě toho Strnad koncem loňského roku na Slovensku ovládl výrobce munice, raketových střel a pistolí, dubnický závod ZVS, který vznikl v roce 1937 jako východní součást Škody Plzeň.

V Česku pro změnu Strnad vstoupil do hry o leteckou mošnovskou opravnu Job Air Technic. Ta se od března roku 2014 nachází v úpadku a její největší věřitelé, Česká exportní banka a Česká spořitelna, se už bezmála dva roky přetahují o způsob řešení krachu.

Poté, co soud zamítl jak konkurz, tak reorganiza­ci a celé řízení se nadále natahuje, jsou to právě Strnadovy peníze, které opravnu drží v chodu. Společnost Dako-CZ, člen skupiny Czechoslov­ak Group, půjčila s posvěcením správce a věřitelů Job Airu v přepočtu asi 17 milionů korun na provoz. To z ní však rázem dělá věřitele a z povahy jejího zaměření i potenciáln­ího kupce. Ostatně prakticky identický model aplikoval i na svého času zkrachoval­ou Tatru.

„Zachraňuje­me unikátní výrobní kapacity, které se ještě zachránit dají,“hodnotí strategii Jaroslav Strnad.

„Naše skupina buduje systematic­ky holding společnost­í z různých oborů, nejen zbrojařiny. Společnost­i dokážou fungovat a vydělat si na živobytí samostatně, ale zároveň dokážou společně integrovat velký projekt. Po dvaceti letech práce jsme získali schopnost produkt vyrobit, servisovat, modernizov­at, vyškolit ho v užívání a v neposlední řadě ho dopravit kamkoliv na světě,“dodává podnikatel, se kterým se pojí i některé nepříjemné kauzy.

Jedna z dceřiných firem jeho holdingu čelí stíhání kvůli dovozu a skladování zřejmě nedovolený­ch min ve zbrojních skladech ve Vrběticích, kde loni došlo k explozím.

S novým názvem i s novou továrnou se zbrojní impérium Jaroslava Strnada chystá na plánované zbrojení českého státu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia