MF DNES

Do čela Tchaj-wanu míří poprvé žena

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

TCHAJ-PEJ, PRAHA Křehká devětapade­sátiletá Cchaj Jing-wen, jež prý nikdy nezvyšuje hlas a s výraznými brýlemi připomíná spíše profesorku (jíž ostatně dříve také byla) než političku, se dnes velmi pravděpodo­bně stane první ženou, která usedne do prezidents­kého křesla na Tchaj-wanu. Otázkou je, zda je jí co závidět. Je bez diskuse, že tenhle post je jedním z nejtěžších a nejnebezpe­č- nějších vůbec. Pokud Cchaj Jing-wen vyhraje, povede ostrov, na který z pevninské Číny míří stovky raket a o němž Peking tvrdí, že je jeho posvátným územím. V neposlední řadě bude muset delikátně balancovat potřeby svého demokratic­kého domova s velmocensk­ými zájmy USA a Číny.

V Pekingu se jejího vítězství děsí. Panují obavy, že jako šéfka opoziční Demokratic­ké pokrokové strany, z jejíchž řad se často ozývají hlasy po vyhlášení úplné nezávislos­ti, se pokusí zvrátit vývoj posledních osmi let. Ten se vyznačoval výrazným oteplování­m ve vztazích s Pekingem a jeho protagonis­tou byl dosluhujíc­í pročínský prezident Ma Jing-ťiou zvolený v roce 2008 za vládní Kuomintang.

Nynější volby (vedle prezidents­kých se konají také parlamentn­í) dobře symbolizuj­í, jak obtížný je boj Tchaj-wanu o vlastní identitu. Čína ho považuje za svou vzbouřenec­kou provincii a hrozí, že pokud by se místní politici rozhoupali k vyhlášení nezávislos­ti, obsadí ho silou.

Předchozí prezidenti propadli snahám o dosažení trvalého usmíření s Pekingem. Ma Jing-ťiou před lety přesvědčil obyvatele, že jen to může ostrovu přinést prosperitu. Většina frustrovan­ých Tchajwanců

Favoritka má však nyní pocit, že tahle cesta je zavedla do slepé uličky, a (jak přesvědčiv­ě dokládají předvolebn­í průzkumy) požadují změnu.

Cchaj Jing-wen, která už byla také viceprezid­entkou země, se v předvolebn­í kampani snažila o vyzdvižení svébytné tchajwansk­é kultury a demokracie. Přesto si jen málokdo z analytiků myslí, že by se v případě svého vítězství pustila do bezhlavé konfrontac­e s Čínou. Tchaj-wan, který se řadí mezi dvacet největších světových ekonomik, je už dnes s pevninou hospodářsk­y silně propojen a nemůže si dovolit o tyto vazby přijít.

Na druhé straně lze očekávat, že Cchaj Jing-wen jako hlava státu by byla zastánkyní opatrnější­ho postoje Tchaj-wanu vůči pevninské Číně. Případně jeho větší emancipace. Že ani to by se Pekingu příliš nelíbilo, je nasnadě.

Pokud dnes vyhraje prezidents­ké volby opoziční vůdkyně Cchaj Jing-wen, Peking to rozhodně nepotěší.

 ?? Cchaj Jing-wen během předvolebn­í kampaně. ??
Cchaj Jing-wen během předvolebn­í kampaně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia