MF DNES

Vratislav přebírá štafetu od Plzně

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Na podzim roku 1989, přesně 4. listopadu, dva týdny před začátkem sametové revoluce, se konal v polské Vratislavi, nebo chcete-li Wroclawi, koncert, který do té doby neměl obdoby. Po dvaceti letech se na něm oficiálně setkali písničkáři žijící v emigraci na Západě v čele s legendární­m Karlem Krylem s těmi, kteří zůstali, jako byl Nohavica nebo Merta.

V tehdy stále ještě komunisty ovládaném Českoslove­nsku to nešlo, ale v Polsku, které už mělo vládu v čele s premiérem Tadeuszem Mazowiecký­m, to možné bylo. Za místo konání byla vybrána Vratislav, nejen proto, že je kousek od českých hranic, ale také proto, že tam Čechy mají skutečně rádi. Všichni, kteří tehdy na koncert dorazili, se shodují, že to pro ně byla před samotnou sametovou revolucí největší událost, která mnoha z nich dala naději, že i v Českoslove­nsku totalita brzy padne.

Podruhé Češi objevili Vratislav, když se tu hrála v roce 2012 část mistrovstv­í Evropy ve fotbale, a hlavně utkání Česko–Polsko, v němž Češi porazili Poláky a na rozdíl od nich postoupili. O tom, jak mají Vratislava­né Čechy rádi, svědčí vzpomínky mnohých českých fanoušků: místo očekávanýc­h nadávek, smutku a vzteku z toho, že Polsko bylo vyřazeno, mnoha z nich polští fandové naopak gratuloval­i k postupu a přáli Čechům, aby se dostali co nejdále.

Letos Vratislav doufá, že ji nejen Češi znovu objeví. Budou k tomu mít během roku spoustu důvodů, protože Vratislav po Košicích a Plzni jako další středoevro­pská

Na Odře metropole bude celý rok nést titul „Evropské hlavní město kultury“. Velkolepý zahajovací ceremoniál, připomínaj­ící masopustní veselí, bude probíhat celý tento víkend.

Velké kulturní akce, kvůli kterým bude mít cenu do Vratislavi zavítat, se ale budou ve městě konat celý rok.

Vratislavs­ký multiplex Nowe Horyzonty se změní pro tento rok v kino, kde se budou promítat umělecké filmy z celého světa. Ve Vratislavi také ve velkolepé podobě proběhne festival World Music Days, bude se tu předávat Evropská filmová cena a plánována je Světová divadelní olympiáda, která představí to nejlepší ze současného světového dramatu. Těšit se můžete i na Noc literatury, ostatně UNESCO vyhlásilo Vratislav Světovou metropolí knihy, a podobně. Vratislav chce také roku kultury využít k představen­í projektu nové ekologické čtvrti města, který chce navázat na podobný meziválečn­ý projekt německých architektů.

Breslau změněná ve Wroclaw

Ostatně ke svým historický­m kořenům, kdy byla Vratislav pod jménem Breslau až do konce druhé světové války jedním z klíčových německých měst a až po staletí i součástí Českého království, se chce přihlásit i rokem kultury.

„Z druhé světové války vyšlo město téměř zcela zničené – materiálně a duchovně. Přišlo o své obyvatele, kteří ho v jeho velkolepos­ti budovali celá pokolení,“uvádí se na internetov­ých stránkách Evropského města kultury. A připomíná se na nich, že na místo vyhnaných Němců přišli Poláci, většinou vy-

Centrum

krásy.

hnaní ze Sověty anektované­ho Lvova a západní části dnešní Ukrajiny.

Ti z trosek znovu obnovili historické centrum Vratislavi do podoby, kterou dnes samotní Němci jezdí obdivovat. A důvod k tomu mají. Tumský ostrov, srdce slovanské Vratislavi, je dnes církevním centrem Slezska a oázou klidu uprostřed vody a zeleně, které vévodí katedrála sv. Jana Křtitele ze 13. století. Skvělou atmosféru má i středověké centrum města kolem Staré radnice. Ale je tu i mnoho moderní architektu­ry, na prvním místě expresioni­stická Hala století, železobeto­nová obří stavba z roku 1911 je dnes mezi památkami UNESCO.

Především vás ale ve Vratislavi jako Čechy budou mít v oblibě. Češtinu tu rádi uslyší a budou se s vámi chtít domluvit. A kolik takových měst za hranicemi Česka je?

 ?? Tumský ostrov, středověké srdce Vratislavi, je dnes oázou ticha, rozjímání a modliteb. ??
Tumský ostrov, středověké srdce Vratislavi, je dnes oázou ticha, rozjímání a modliteb.
 ?? Bylo obnoveno do bývalé ??
Bylo obnoveno do bývalé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia