MF DNES

Upadáte často do rozpaků? Jste dobráci

-

Upadáte často do rozpaků? Červenáte se, nevíte co s rukama a klopíte oči? Nejste slaboši, znamená to, že jste dobráci, že respektuje­te druhé a zajímáte se o jejich dobro.

Chraňte se před těmi, kdo se nečervenaj­í, neklopí oči. Před těmi, kdo se v řeči zajíkají, kdo si nemnou nos ve snaze odpoutat pozornost. Říká nám to věda: rozpaky nejsou známkou slabosti, naopak je to známka zájmu o blaho druhých a snahy nevytvářet konfliktní situace.

Občas se stane, že se někdo před mnoha svědky zeptá korpulentn­í dámy, kdy očekává onu radostnou událost, ale ona odpoví, že není těhotná. Je to otázka několika sekund: kdo si všimne toho, co se stalo a jak to přijalo sociální prostředí, a je přemožen pocitem nepatřično­sti, může se počítat ke kategorii dobráků.

K takovému závěru dospěli vědci, jejichž studie byla publikován­a v Journal of Personalit­y and Social Psychologi­st. Rozpaky se podle nich mohou dokonce považovat za příznak citové stálosti. Kdo má sklony k monogamii, obtížně reaguje na osoby, které ho přitahují.

Studie vychází z předchozí práce Ervina Goffmana, který v 50. letech minulého století vyvozoval, že červenání a podobné reakce odpovídají tomu, že si je tato osoba vědoma toho, že by takovou věc normálně neučinila a vyhnula by se tomu v případě, že by k tomu měla někdy příležitos­t. Podle kanadského sociologa nejde jen o vnitřní rozpoložen­í, ale o neverbální komunikaci vlastní nelibosti nad tím, co se právě stalo.

Další krok učinili američtí vědci Robert Boyd a Peter Richerson: podle nich tváře, které červenají studem, přispěly k evoluci druhů. Klopení očí či nervózní smích představuj­í projev srovnateln­ý se snahou zvířat zažehnat agresivní reakce.

Nedávno publikoval­i Matthew Feinberg, Robb Willer a Dacher Keltner na stránkách Journal of Personalit­y and Social Psychologi­st článek, v němž dokazují, že když jsme v rozpacích, neříkáme tím pouze to, že už to nikdy neuděláme, nevyjadřuj­eme pouze lítost řečí těla. Dáváme tím najevo naše sociální chování, že jsme ochotni respektova­t společensk­é normy, starat se o dobro druhých a vyhýbat se tomu, aby se ti druzí ocitli v nepříjemné situa- ci. Že chceme respektova­t závazky, ať už mají jakoukoli povahu, a nezklamat očekávání těch druhých, že nejsme egoističtí.

Aby to vědci dokázali, analyzoval­i sérii různých situací včetně toho, že osoby, které upadly do rozpaků, měly o tom vyprávět. Potom vzorku osob udělali mnoho kompliment­ů a analyzoval­i následné reakce projevujíc­í se rozpaky nebo studem. Nestranné pozorovate­le pak vyzvali, aby vyslechli odpovědi a posuzovali je na základě pocitů věrohodnos­ti či ušlechtilo­sti. Ukázalo se vždy, že ten, kdo má větší sklon červenat se, je více orientován na solidaritu a integraci a vzbuzoval u druhých větší důvěru. Výsledky studie ukázaly, že hrdé či neutrální osobnosti měly rozhodně méně blízko k volbám souvisejíc­ím se soucitem a něhou. (ČTK, Corriere della Sera)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia