MF DNES

Když migranti táhnou přes Drážďany

-

Západní společnost se pomalu probírá z ponížení, do kterého ji svými útoky na ženy dostali snědí mladíci, jimž nabídla pomoc v nouzi. Zároveň po dlouhém a skandálním tutlání informací na obrátkách pomalu nabírá debata, co s tím, kdo a jak tu s námi může žít. Konečně!

Debata dosud byla těžká v tom, že… No, vlastně ani neprobíhal­a. A to jak u nás, tak v zemích, kde ke skandálům došlo. Zastánci migrantů i odpůrci se míjeli, názor jedné party byl nepřijatel­ný pro druhou. Teď i kdysi silní „vítači“v diskusích na webech, ale i v publikovan­ých článcích připouštěj­í, že strach odpůrců mohl být oprávněný.

Když dnes hovořím s kolegy třeba o obavách lidí, kteří chodili na demonstrac­e Pegidy v Sasku, pokyvují. Přitom, když jsem zhruba před rokem vyjádřil pro drážďanské rodiny s transparen­ty pochopení a do světa vypustil prosbu, abychom jim naslouchal­i, text publikovan­ý na tomto místě vzbudil u mnohých v redakci nevoli. Nic, je to pryč. Debata se rozbíhá a Evropa řeší, co dál.

Je zřejmé, že je třeba pomoci rodinám, jež utíkají ze strachu před válkou a živořením. Ukazuje se ale stále jasněji, že pomoc může být jen pro zvládnutel­ný počet. Je už také zřejmější, že má být poskytnuta jen tomu, kdo nepoškozuj­e práva lidí, kteří pomáhají, ale ani je neomezuje ve způsobu navyklého chování. A o tom se dosud hlasitě nehovořilo, či spíše, kdo něco takového žádal, byl označen jako extremista.

Už si jsme jisti, že sem přichází odlišná kultura se zcela odlišnými hodnotami. „Vítači“dlouhé měsíce apelovali, abychom se všichni změnili a uprchlíky bez debat vzali, jinak se zpronevěří­me evropským hodnotám. A kdo uprchlíky byť jen trochu odmítá, musí být přesvědčen a změněn. Proč? Není žádný důvod měnit naše živo-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia