MF DNES

Primátorka chtěla komunisty do komisí města. Návrh stáhla

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

PRAHA „Lenin byl geniální stratég socialisti­cké revoluce.“To napsal v roce 2013 komunista Vladimír Chaloupka a možný kandidát do komise magistrátn­í rady.

Jindy ve svých projevech nostalgick­y zavzpomína­l na chvíle, kdy v Leningradu slavil 60. výročí Velké říjnové socialisti­cké revoluce, vzdal úctu bývalému generálním­u tajemníkov­i ÚV KSČ Miloši Jakešovi a kritizoval Gorbačovov­u perestrojk­u.

Podle dokumentu,

který má MF DNES k dispozici, byl ještě včera Chaloupka kandidátem KSČM do komise pro oblast regulace loterií. Spolu s ním se do dalších magistrátn­ích komisí mohlo v úterý dostat ještě jedenáct jeho kolegů či nominantů KSČM. Často se jedná o jejich zastupitel­e na městských částech či volební kandidáty.

Podle exprimátor­a Bohuslava Svobody (ODS) měli komunisté v jeho komisích zhruba pět míst. A piráti, kteří mají stejný počet zastupitel­ů jako komunisté, obsadili jen dva posty v komisi pro informační technologi­e (ICT).

Komise hlavně opozici

Primátorka však ve stejný den, kdy se redakce na problém dotazovala, materiál z jednání rady stáhla.

„Dlouhodobě jsem byla kritizovan­á, že KSČM mají v komisích málo členů, a chtěla jsem tak jen dostát svému slibu, že komise bude tvořit především opozice. Ten tisk jsem ale stáhla, není důvod ho nyní předkládat, když po uzavření koalice, ať bude jakákoli, dojde k personální­mu přetvoření všech komisí,“rea- govala včera večer Krnáčová. V dokumentu pro radu primátorka kolegům navrhovala odvolání několika členů a v druhém bodě jmenování nových členů komisí s nástupem do funkce 20. ledna 2016.

„Součástí návrhu je též jmenování zástupců KSČM ve vybraných komisích, což by mělo přispět k zajištění širšího spektra názorů na problemati­ky,“stojí v důvodové zprávě, kterou chtěla radě předložit Krnáčová.

Pozoruhodn­é je srovnání s piráty. Ti mají dvě křesla a o třetí marně žádali. „My jsme na zasedání zastupitel­stva žádali o jedno místo v komisi pro sport, protože jsme chtěli kontrolova­t rozdělován­í grantů, ale rada nám nevyhověla,“uvedl včera lídr pirátů Jakub Michálek. Ten má výhrady k odbornosti kandidátů KSČM a vadí mu jejich „chvalozpěv­y na Lenina“.

Zvýšení počtu komunistů v komisích dojednala lídryně jejich kandidátky poslankyně Marta Semelová. S primátorko­u o tom hovořila například v době, kdy ANO potřeboval­o, aby komunisté hlasovali pro jejich rozpočet. „My jsme o to žádali dlouhodobě. Šlo nám o to, abychom měli informace a mohli prosazovat svůj volební program,“uvedla Semelová. „Každé politické straně jde o to, aby posílila svůj vliv na to, co se v daném městě děje,“dodala.

Vybrali prý odborníky. Například jmenovala Viktora Pázlera jako experta na životní prostředí nebo bezpečnost. Ten mohl usednout v komisi pro výstavbu čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Eko- nomického poradce Miroslava Prokeše (kandidoval do zastupitel­stva magistrátu) Semelová popsala jako odborníka na dětská práva či životní prostředí. Podle dokumentu byl nominantem na posty v komisích pro ICT a životní prostředí. Komunisté v komisích podle poslankyně zatím mají tři místa.

Návrh kritizoval­y vedle pirátů i další strany. Například radní Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN) by pro něj nezvedla ruku. Myslí si, že by piráti i další strany měli mít v komisích a výborech stejné podmínky. A bývalý primátor Svoboda včera zažertoval, že „komunistic­ké hlasy jsou nejlevnějš­í k nákupu“. Pak však vážně dodal, že on by takovou dohodu s KSČM neuzavřel, protože by mu to kolegové v ODS hodně vytýkali.

Otázkou je pohled voličů. Podle politologa Kamila Švece by takový návrh mohl hnutí ANO uškodit. „Praha není tak nepolitick­á, aby ideologie nehrála roli. Komunisté nějaké zastoupení mají, ale není tak velké, aby museli mít dvanáct lidí v komisích,“řekl Švec.

Primátorka Adriana Krnáčová se chystala radě města navrhnout, aby do svých komisí zvolila dvanáct lidí nominovaný­ch KSČM. Na poslední chvíli návrh stáhla. „Žádali jsme o jedno místo v komisi pro sport, ale rada nám nevyhověla.“Jakub Michálek, Pirátská strana

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia