MF DNES

Sešlo se 31 návrhů na Palachovo muzeum

-

PRAHA, VŠETATY Už během několika týdnů by mohla být známa konkrétní podoba připravova­ného památníku Jana Palacha ve Všetatech. Právě včera skončil příjem soutěžních návrhů na podobu tohoto nového muzea. Výběr přitom nebude nijak snadný, sešlo se totiž přes třicet variant.

„Ke včerejšímu dni přišlo celkem jedenatřic­et návrhů. Všechny budou později představen­y veřejnosti na speciální výstavě v Nové budově Národního muzea,“uvedla Šárka Dočekalová, pracovnice vnějších vztahů muzea.

Památník by měl vzniknout v nevýrazném patrovém domě ve Všetatech na Mělnicku, kde Palach žil a odkud také brzy ráno 16. ledna roku 1969 odjel do Prahy, aby se tam na Václavské náměstí upálil. Protestova­l tak proti okupaci Českoslove­nska a chtěl český národ pro-

Rozčarován­í budit z letargie. Zemřel až tři dny po svém zapálení.

Národní muzeum, které vytvoření památníku dostalo na starost, předpoklád­á, že pokud půjde vše dle navrženého harmonogra­mu, mohla by stavba památníku začít v červnu roku 2017.

Slavnostně by se pak otevřel v lednu 2018, tedy v době 49. výročí Palachova upálení. „Žádné limitující podmínky či konkrétní představy ze strany zadavatele na podobu uměleckého zpracování památníku nejsou, vždy záleží na fantazii tvůrce, tak je tomu i v tomto případě,“řekl již dříve architekt Josef Pleskot, který zasedl do čela poroty, jež z došlých návrhů vybere vítěze. V sedmičlenn­é komisi kromě Pleskota působí například historik Petr Blažek, všetatský starosta Miroslav Baloun a výtvarník Vladimir 518.

Porota se k hodnocení dostane začátkem února a vyhlášení výsledků soutěže se předpoklád­á do konce příštího měsíce. „V domě ve Všetatech zatím proběhl jen základní úklid a vyklizení pozemku,“uvedla mluvčí Národního muzea Lucie Brodcová.

S myšlenkou na odkoupení domu Jana Palacha ve Všetatech a vytvoření památníku přišlo v roce 2011 občanské sdružení Národ pohasl v čele s mladým grafikem Janem Poukarem z Prahy. Tuto myšlenku se mu podařilo úspěšně prosadit a na konci roku 2012 byla poslanci schválena šestimilio­nová dotace na vybudování památníku.

Národní muzeum bude památník provozovat, předpoklád­á, že jeho průměrná roční návštěvnos­t by se měla pohybovat kolem čtyř tisíc lidí, přičemž většinu by tvořily školní výpravy.

— Viktor Votruba

 ?? V roce 1967 byl Palach (s fotoaparát­em) na brigádě v SSSR. Studenti pracovali na stavbě továrny na zpracování slepic a žili v tvrdých podmínkách, chybělo jim nářadí i jídlo. ??
V roce 1967 byl Palach (s fotoaparát­em) na brigádě v SSSR. Studenti pracovali na stavbě továrny na zpracování slepic a žili v tvrdých podmínkách, chybělo jim nářadí i jídlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia