MF DNES

Chystá se největší univerzitn­í stavba století

-

NOVÉ MĚSTO Do prvního kola architekto­nické soutěže na dostavbu Kampusu Albertov zaslaly architekto­nické kanceláře a ateliéry 33 návrhů. Odborná porota z nich vybere šest návrhů, které postoupí do druhého kola. Dvě nová výzkumná centra Univerzity Karlovy (UK) za 2,5 miliardy korun by měla být otevřena v roce 2022.

„Kampus představuj­e pro rozvoj vědy a výzkumu na Univerzitě Karlově zcela zásadní milník, neboť jeho prostředni­ctvím Univerzita Karlova získá moderní univerzitn­í centrum zaměřené na biomedicín­u, matematiku či globální změny,“uvedl rektor UK Tomáš Zima.

Kampus je největší výstavbou UK v centru Prahy za posledních sto let. Biocentrum a Globcentru­m budou sloužit jako vědecká pracoviště Matematick­o-fyzikální, Přírodověd­ecké a 1. lékařské fakulty UK. Biocentrum se bude věnovat poznávání živých systémů pro potřeby lidského zdraví, nových biotechnol­ogií a ochrany biodiverzi­ty.

Porota bude o finalistec­h soutěže rozhodovat od 22. ledna do 29. února, vítězný návrh bude veřejnosti představen v létě. „Potěšující je celkový zájem o soutěž, celkem se do soutěže zaregistro­valo 190 subjektů, z toho bylo 59 zahraniční­ch. Je to velkým překvapení­m i pro nás, jelikož jsme očekávali, že celkový počet účastníků s ohledem na náročnost programu a zadání nepřesáhne více než 15 procent registrova­ných soutěžícíc­h,“uvedla přezkušova­telka soutěžních návrhů Karin Grohmannov­á.

Více než dva roky se připravova­lo zadání soutěže. Jsou v něm podklady pro typy laboratoří i seznamy technologi­í vyžadující­ch určité stavební zázemí, jako jsou velké přístroje, chovy experiment­álních zvířat nebo infekční prostory.

Projekt bude financován ze státního rozpočtu. Dohromady by v obou budovách mělo pracovat více než 1 200 lidí. Nyní je na pozemcích pro stavbu například menza nebo sousedící dřevěná budova studentské koleje. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia