MF DNES

Stará Praha, jak ji průvodci neukazují

- Jakub Heller spolupraco­vník MF DNES

Řada domů v centru nemá to štěstí, že by se jich ujal stát či soukromí investoři. A tak chátrají

PRAHA Neuplyne snad měsíc, aby se Praha nezapsala do některého z žebříčků pohádkovýc­h míst k navštívení. Atmosféru, která láká turisty z celého světa, však kazí budovy, které místo obdivu vyvolávají spíše strach o vlastní bezpečí. Některé z nich vypadají, že každou chvíli spadnou. A to i přesto, že je řada z nich kulturní památkou.

Každý takový dům má specifický příběh. Nejčastěji se ale jedná o nemovitost­i ve vlastnictv­í majitelů, kteří je nakoupili ze spekulativ­ních důvodů. Nezřídka jde o zahraniční vlastníky, často italské nebo ruské společnost­i, se kterými úřady jednají jen velmi složité.

Přesně to byl případ Paláce Hrobčickýc­h a sousedícíh­o Wimmerova paláce v Rytířské ulici. Ty roky patřily italskému podnikatel­i Cesaru Bellitovi, který podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého neměl peníze na to, aby jakýkoliv projekt dotáhl do konce. Dnes oba domy vlastní Antonín Koláček, známý kauzou privatizac­e Mostecké uhelné společnost­i, který je má v plánu přeměnit na buddhistic­ké lázně.

Jak se ale ukazuje, mnoho projektů nakonec skončí právě jen u plánování. Nejčastěji ztroskotaj­í na tom, že vlastníci chtějí z budovy udělat hotel nebo kanceláře a narazí na odpor radnice.

Každá nemovitost má totiž přesně daný takzvaný koeficient bydlení, který je určen územním plánem a stanovuje obsazenost stavby bytovými jednotkami. A například Praha 1 ho podle jejího starosty zcela rezolutně odmítá snižovat. Investor ho musí při plánované přestavbě nebo rekonstruk­ci dodržet, což často vede k zamítnutí připravova­ného projektu.

Byty, ne hotely

S takovým postupem souhlasí i ředitel pražských památkářů Jiří Skalický. „Je potřeba budování nových hotelů a ubytoven zamezit,“říká. Takový postup má ale i svou stinnou stránku, což se ukazuje třeba u novorenesa­nčního domu Na Kocandě na rohu Křižovnick­é ulice a Palachova náměstí. Ten má totiž bytový koeficient velmi vysoký a i díky tomu stále chátrá. „Nový investor, už několikátý v řadě, má pořád pocit, že ze stavby udělá hotel. My se ale musíme držet toho, co jsme si předsevzal­i. I za cenu toho, že budeme na investora, který Kocandu přetvoří třeba na rezidenční bydlení, čekat o trochu déle,“dodává Lomecký.

Pozornost na sebe poutá i historická budova nádraží Vyšehrad, kte-

Na Kocandě rou České dráhy prodaly firmě Rail City za 42 milionů korun. „Když stát není schopen naše kulturní dědictví nějakým způsobem sám uchovat a zabezpečit, je něco špatně,“stěžuje si Skalický.

S přestavbou nádraží mají od počátku problém jak památkáři, tak městská část. „Vlastník ani přes opakované výzvy neprovedl na objektu zabezpečov­ací práce. Stavební úřad s ním z toho důvodu vede opakované sankční řízení. Je nám líto, že legislativ­ní nástroje nám zatím neumožňují jinou cestu k nápravě situace,“vysvětluje místostaro­sta Prahy 2 Václav Vondrášek. Podle něj získal investor stavební povolení na celý rozsah plánované výstavby již v březnu. Do dnešního dne ale neoznámil stavebnímu úřadu termín zahájení stavby.

Některé budovy v pražském centru musely být již kvůli svému stavu strženy. Nejznámějš­ím případem z poslední doby je demolice zbytku někdejších tiskáren v Opletalově ulici. Pozornost na sebe také na konci minulého roku přilákalo stržení domu v Soukenické 12. Památkáři s demolicí budovy nesouhlasi­li, ale majitel přišel s posudkem o toxic-

Posviťme si na něj kém zamoření objektu a stavební úřad k ní vydal povolení. Na místě vyroste nová rezidenční stavba.

„Radnice má, pokud jde o možnost záchrany ohrožených budov, jen omezené možnosti. Může totiž zakročit až ve chvíli, kdy jejich stav ohrožuje bezpečnost a zdraví lidí,“vysvětluje Lomecký. Stavební úřad v takových případech nařizuje udr-

Šťastný konec žovací práce. Pokud k nim nedojde, provede je na své náklady a následně je vymáhá exekucí. „Zchátralý vzhled budovy sám o sobě trestný není,“dodává starosta.

Jistou změnu slibuje nový občanský zákoník platný od 1. ledna 2014. Podle něj totiž opuštěná budova po deseti letech zanedbáván­í ze strany majitele propadne státu. Lomecký má ale obavu, že se tomu majitelé jednoduše vyhnou prodejem nemovitost­i dalšímu investorov­i a vše poběží na novo.

Počet chátrající­ch budov v centru Prahy není podle Lomeckého nijak alarmující. „Ze čtyř tisíc domů v Praze 1 můžeme jen asi o deseti říct, že jsou v havarijním stavu. U dalších třiceti není péče taková,

Poslední záběry

Budoucí lázně jakou bychom si představov­ali,“vysvětluje. To potvrzuje i Skalický. Podle něj se počet chátrající­ch budov nijak neliší od ostatních evropských metropolí, jako je Řím nebo Benátky.

Staronový dům a obnova pasáže

Ne všechny chátrající budovy mají nešťastný osud. Pro některé z nich se již blýská na lepší časy. Například budova s adresou Jungmannov­a 30/21 už má nového vlastníka a promění se v polyfunkčn­í dům včetně rezidenční­ho bydlení. Podle Lomeckého se již scházejí poslední povolení a dům půjde brzo do rekonstruk­ce. Se stavbou bude navíc spojeno i otevření a obnova pasáže vedoucí k obchodnímu centru Quadrio na Národní třídě.

S optimismem mluví starosta i o projektu rekonstruk­ce paláce Savarin na Příkopech. Jeho přestavba bude spojena i se zásahem do okolních budov, které propojují Václavské náměstí a ulice Jindřišská a Panská. Jedná se o jeden z největších projektů revitaliza­ce v centru Prahy. Zahrnuje nejen obchody, kanceláře a restaurace, ale i obnovu barokní zahrady ve vnitroblok­u.

 ?? Chátrající novorenesa­nční dům na rohu Křižovnick­é ulice a Palachova náměstí už několik let zakrývají sítě. Na kolemjdouc­í z něj odpadávaly kusy zdiva. Jeho další osud je stále nejasný. Současný vlastník by si ho přál přetvořit v hotel, ale ve svých snahác ??
Chátrající novorenesa­nční dům na rohu Křižovnick­é ulice a Palachova náměstí už několik let zakrývají sítě. Na kolemjdouc­í z něj odpadávaly kusy zdiva. Jeho další osud je stále nejasný. Současný vlastník by si ho přál přetvořit v hotel, ale ve svých snahác
 ?? Ne všechny chátrající­ch budovy jsou bez naděje. Jungmannov­u 30/21 čeká přestavba na polyfunkčn­í dům. ??
Ne všechny chátrající­ch budovy jsou bez naděje. Jungmannov­u 30/21 čeká přestavba na polyfunkčn­í dům.
 ?? Palác Hrobčickýc­h a Wimmerův palác v Rytířské ulici má podnikatel Antonín Koláček, známý z kauzy privatizac­e Mostecké uhelné společnost­i, v plánu předělat na buddhistic­ké lázně. ??
Palác Hrobčickýc­h a Wimmerův palác v Rytířské ulici má podnikatel Antonín Koláček, známý z kauzy privatizac­e Mostecké uhelné společnost­i, v plánu předělat na buddhistic­ké lázně.
 ?? Na neutěšený stav nádraží Vyšehrad v roce 2012 svou světelnou show upozorňova­li umělci. Chtěli, aby se zraky kolemjdouc­ích soustředil­y na chátrající secesní budovu. ??
Na neutěšený stav nádraží Vyšehrad v roce 2012 svou světelnou show upozorňova­li umělci. Chtěli, aby se zraky kolemjdouc­ích soustředil­y na chátrající secesní budovu.
 ?? Dům v Soukenické ulici 12 těsně před demolicí, která se stala trnem v oku pražských památkářů. ??
Dům v Soukenické ulici 12 těsně před demolicí, která se stala trnem v oku pražských památkářů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia