MF DNES

Hra tvoří realitu. Chybuje méně než Ferguson

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Počítačová simulace Football Manager přerostla rozměr běžné hry. Stala se fenoménem: kluby podle ní kupují hráče, využívá ji i britská televize.

Robert Lewandowsk­i je velkou hvězdou Bayernu Mnichov, jedním z nejlepších útočníků světa to ví každý, kdo aspoň trochu sleduje fotbal. Kdo ale může říct, že o jeho talentu věděl už v době, kdy hrál třetí polskou ligu za Znicz Pruszków? Kromě fanoušků ve světě neznámého týmu třeba ti, kteří tehdy, v roce 2008, trávili dlouhé hodiny hraním počítačové hry Football Manager.

V ní byl Lewandowsk­i už v té době považován za hvězdu a ti, kdo ho objevili a virtuálně koupili, rozhodně nelitovali. Stejně jako později Lech Poznaň, Borussia Dortmund a teď Bayern.

Náhoda? Kdepak. Football Manager, dříve známý jako Championsh­ip Manager, se ze hry, kterou v roce 1992 převážně pro vlastní potěšení vytvořilo pár nadšenců, stal naprosto věrnou simulací fotbalovéh­o management­u.

A také nezbytným nástrojem pro trenéry, agenty, skauty.

Messiho objevili ve třinácti

„Pokud hráče někam nabízíme a chceme ho správně odprezento­vat, musíme ho mít nastudovan­ého a vědět, jaké jsou jeho silné a slabé stránky,“potvrzuje Jindřich Šťastný, hráčský agent společnost­i Sport Invest Internatio­nal. „Kdybych přišel na schůzku, tvrdil, že má dobrou přihrávku pravou nohou, a ve skutečnost­i by to nebyla pravda, víckrát mě tam nebudou chtít vidět. Musíme být připravení, v tom nám tyto databáze pomáhají.“

Lewandowsk­i zdaleka není jediným důkazem toho, že na statistiky z Football Manageru se vážně dá spoléhat. Podobně vývojáři „objevili“třeba Wayna Rooneyho nebo Anthonyho Martiala a uniknout jim nemohla ani nejzářivěj­ší ze současných fotbalovýc­h hvězd.

„Pamatuju si, že za mnou jednou přišel syn a povídá: Tati, hraju fotbalovéh­o manažera a objevil jsem dobrého hráče,“vzpomínal Alex McLeish, bývalý trenér Aston Villy. „Prý je mu teprve třináct, ale jednou bude nejlepší na světě. Usmál jsem se, pohladil ho po hlavě a říkám: Aha, dobře chlapče.“

Nedůvěřova­l mu. Nevěděl, že jeho syn právě jako jeden z prvních objevil... No ano, Lionela Messiho.

„Je to tak, už tehdy naši skauti znali jeho potenciál,“reagoval Miles Jacobson, šéf studia Sports Interactiv­e, které Football Manager rok co rok vyvíjí a vylepšuje. „Přitom se v té době říkalo, že si ho Barcelona možná nenechá: byl malý a nebylo jisté, jestli ještě vyroste.“

Jak je možné, že vlastnosti fotbalistů ve hře tak přesně odpovídají realitě? A že vývojáři dokážou odhadnout jejich talent často i několik let dopředu?

„Pro mě je to jasné: máme jednoznačn­ě největší síť skautů ve světě fotbalu,“pyšní se Jacobson.

Není důvod mu nevěřit. Žádný klub si nemůže dovolit platit přes 1 300 pozorovate­lů, kteří po celém světě pravidelně sledují „svůj“okruh hráčů. Rok co rok upravují jejich herní statistiky, ale sbírají také detailní informace o smlouvách, mapují historii zranění, a dokonce mentální vlastnosti či jazykovou vybavenost. Výsledkem je databáze čítající skoro půl milionu reálných hráčů ve 137 soutěžích.

Její obří rozsah se promítá nejen do kvality počítačové hry, ale i do reálného světa fotbalu, kde se data už dlouho běžně využívají.

„Ví se o nich, že jsou přesná. Samozřejmě jsme taky udělali pár chyb, ale určitě ne tolik jako Alex Ferguson ve své přestupové politice,“vtipkuje Jacobson. „Víme o tom, že nás kluby i agenti využívají už řadu let.“

Dlouho se tak dělo neoficiáln­ě, až před rokem se databáze stala součástí Prozone Recruiteru – softwaru, který si kluby předplácej­í.

Věděli, co v něm je

Pan hráč

 ?? V případě Roberta Lewandowsk­ého odvedli skauti Football Manageru skvělou práci, jeho talent odhadli už před lety. ??
V případě Roberta Lewandowsk­ého odvedli skauti Football Manageru skvělou práci, jeho talent odhadli už před lety.
 ?? Vugar Huseynzade se díky hře stal skutečným trenérem. ??
Vugar Huseynzade se díky hře stal skutečným trenérem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia